Istarski građevinari u velikim problemima zbog korona krize

Istarski građevinari u velikim problemima zbog korona krize

Gradilište (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Kriza zbog epidemije koronavirusom zahvatila je i građevinski sektor. Istarski građevinari trenutačno rade na šezdeset posto svojih kapaciteta. Nabava materijala im je znatno otežana a veliki teret su im porezi i prirezi kojih bi ih lokalne vlasti trebale osloboditi u ovom razdoblju.

Građevinarstvo je u drugačijem statusu u odnosu na druge djelantosti, ali je koronakriza teško pogodila i tu gospodarsku granu. Merim Šabanović, predsjednik Udruženja obrtnika Bujštine i građevinar iz Umaga kaže da  je otežana nabava materijala. Ako nema željeza i betona nema ni građevinskih radova.

Dosta se materijala uvozilo iz Italije, kaže Šabanović. Tamošnje tvornice, primjerice žbuke, ne rade pa smo se preorijentirali se na druge dobavljače. Radimo na 60 do 70 posto, dodaje Merim Šabanović koji se s bratom u Umagu građevinarstvom bavi već tri desetljeća i zapošljava dvadeset stalno zaposlenih radnika i kooperanata.

Mjere Vlade su dobre, pomoći će nam minimalac, ali pomoć gradova nije dovoljna jer, primjerice, mi nismo u najmu, nemamo terase pa nam mjere uopće ne pomažu. Što bi konkretno pomoglo građevinarima? Od lokalne vlasti da nas oslobodi gradskih prireza, komunalnog doprinosa, vodnog doprinosa, a ne da nam ta plaćanja odgode. Treba ih otpisati jer nema prometa - nema dadžbina.

Bernard Kontić, predsjednik Ceha građevinara pri Obrtničkoj komori Istarske županije bavi se visokom i niskogradnjom. Sjedište obrta su Novaki Motovunski i velik je problem s nabavom i dostavom materijala. Važno je održati se jer ne želimo otpuštati ljude, kaže Kontić.

Tim koji stvaraš godinama ne možeš samo tako lako pustiti. Jer bez ljudi koji su požrtvovni i trude se ne možeš. Želimo raditi i pridržavamo se propisanih mjera Stožera. Ali obrtnicima treba izaći u susret  da ne budu prisiljeni otpuštati radnike. Treba nam smanjiti poreze i prireze, ističe Kontić. I treba nam ovaj minimalac sve dok traje kriza. To je ono što očekujemo.

Nerealno je očekivati od obrtnika da u ovoj fazi bilo što daju. Ne traže pomoć kada gospodarstvo pokreću, ali sada im je ona više nego potrebna. U ovom teškom razdoblju, poručuju, svi trebaju podnijeti teret kako bi obrtnici opstali.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Istarski građevinari u velikim problemima zbog korona krize