Istarski pršutari kreću u sektorsku suradnju za povećanje proizvodnje

Istarski pršutari kreću u sektorsku suradnju za povećanje proizvodnje

Pršutari u Istri žele povećati proizvodnju (foto: Duško Marušić/PIXSELL)

Autohtoni su proizvodi iznimno traženi, potvrđuje to i istarski pršut kojega se proizvede oko 15 tisuća komada na godinu. No, potražnja je još i veća. Istarski pršutari koji su starndardizirali proizvodnju žele povećati proizvodnju istarskog pršuta.

Istarski pršutari koji su starndardizirali proizvodnju pršuta žele više. Oni žele osigurati uzgoj kvalitetnih domaćih svinja kako bi povećali proizvodnju istarskog pršuta.

Receptura je za istarski pršut jednostavna; svinjski se but bez kože i potkožnog tkiva oblaže smjesom soli i papra, te suši na buri. U novije vrijeme tu su komore za sušenje, no nikakvih aditiva i umjetnih konzervansa nema.

Pršut Morena Mekiša iz Mekiši pokraj Vižinade na nedavno održanom sajmu pršuta u Tinjanu osvojio je titulu šampiona. Godišnje napravi 250 pršuta i sve proda na svojemu seljačkom domaćinstvu. Dobrog pršuta nema bez dobre sirovine, pa Moreno Mekiš sam uzgaja 50-tak svinja. Hrani ih ječmom, sojom i bundevama iz domaćeg uzgoja.

Istarski pršutari žele osigurati kvalitetenu sirovinu, a kako je istarski pršut zaštićen oznakom izvornosti proizvodni je sljed točno utvrđen. Stoga se žele sa slavonskim uzgajivačima svinja udružiti u sektorsku proizvođačku organizaciju.

No, za sve to je ističe Milan Antolović, pršutar iz Tinjana potrebna susretljivost mjerodavnog ministarstva. Dodaje da bi tako mogli povećati trenutačnu proizvodnju od 15 tisuća pršuta godišnje.

Do sada su sa uzgajivačima svinja pršutari pojedinačno potpisivali ugovore o suradnji. Osnivanjem sektorske proizvođačke organizacije osnovali bi jednu profesionalnu udrugu sa zaposlenim djelatnicima koji bi za sve pršutare kompletno preuzeli marketinške aktivnosti, nastup na domaćem i europskom tržištu, te prodaju.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Istarski pršutari kreću u sektorsku suradnju za povećanje proizvodnju