Istječe rok za izradu i usvajanje programa restrukturiranja Uljanik grupe

Istječe rok za izradu i usvajanje programa restrukturiranja Uljanik grupe

(foto: Duško Marušić/Pixsell)

Saborski zastupnik SDP-a Peđa Grbin podsjetio je danas da za malo više od dva tjedna, 22. srpnja, istječe rok za izradu programa restrukturiranja brodogradilišta Uljanik i 3. maj i usvajanje istog u Vladi, te upozorio da ako se taj rok ne ispoštuje Uljanik grupi prijeti propast.

"Ako za nešto malo više od dva tjedna plan restrukturiranja ne bude usvojen i upućen na odobravanje Europskoj komisiji, potencijalno ćemo doći u situaciju da će Uljanik grupa morati vratiti kredite koje je dobila na temelju Vladinih jamstava. To će značiti trenutačnu propast Uljanik grupe, odnosno brodogradnje u Puli i Rijeci", poručio je Peđa Grbin iz Sabora.

Europska komisija je, podsjetio je na Vladin prijedlog odobrila paket jamstava za restrukturiranje Uljanika i 3.maja, odnosno Uljanik grupe. Istaknuo je da ta jamstva nisu dana bjanko ni na neodređeno vrijeme, već je rok za izradu programa restrukturiranja i usvajanje istoga u Vladi bio šest mjeseci. "Tražimo od Vlade da hitno poduzme sve radnje kako bi se usvojio plan restrukturiranja, kako bi bio održiv i jamčio nastavak brodogradnje u Puli i Rijeci", izjavio je Grbin.

Dodajmo i da su sindikata iz Uljanik Brodogradilišta - Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije, Sindikat metalaca Hrvatske-Industrijski sindikat i Jadranski sindikat, zatražila hitan sastanak s ministrom gospodarstva, poduzetništva i obrta Darkom Horvatom. U Zahtjevu navode da je, usprkos punoj knjizi narudžbi i brodova u izgradnji, ozbiljno ugrožena budućnost Uljanika s 4 i pol tisuće radnika zbog nedjelovanja institucija i neusvajanja programa restrukturiranja Uljanika Brodogradilišta.