Istra dobiva prvo kompletno opremljeno ambulantno vozilo

Istra dobiva prvo kompletno opremljeno ambulantno vozilo

(foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Istarska županija uskoro će biti bogatija za prvo ambulantno vozilo na našem prostoru. Zavodu za hitnu medicinu Istarske županije odobren je, naime, europski projekt prekogranične suradnje Emergency EuroRegion, u suradnji sa slovenskim partnerima. Njime će se znatno povećati kvaliteta hitne pomoći.

Suradnje zdravstvenih institucija hitne medicine u prekograničnom području Istarske županije i Obalno-kraške regije praktički nema te dolazi do nejednake dostupnosti hitne medicine stanovnicima i gostima. To će se promijeniti mrežom hitne medicine koju u ovom projektu čine Splošna bolnišnica Izola, Zavod za hitnu medicinu Istarske županije, Opća bolnica Pula i Reševalna služba slovenske Istre Zdravstvenega doma Izola.

Istra uz dodatnu edukaciju kadra dobiva i prvo ambulantno vozilo; zamjenica ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije Gordana Antić. To su ambulantna vozila koja imaju mogućnost svega osim operacija, pojašnjava Antić. Uz to, projekt obuhvaća edukaciju zdravstvenih djelatnika i vozača, svih koji rade u izvanbolničkoj hitnoj.

To vozilo koje će uspješnije doći do cilja, do pacijenta da čim prije ga prihvate, da ga mogu kvalitetno zbrinjavati i sve postupke održavanja života raditi do bolnice ukoliko to treba. Vozilo će ići u Umag. Vrijedi 130 do 150 tisuća eura dobivamo na poklon od Europske unije a trebalo bi nam postati standard.

Projekt nakon odobrenja u realizaciju kreće prvoga rujna, a u potpunosti će se primijeniti u roku od dvije godine.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Istra dobiva prvo kompletno opremljeno ambulantno vozilo