Istra Inspirit: oživljena povijest - pun pogodak!

Istra Inspirit: oživljena povijest - pun pogodak!

(Foto:Duško Marušić/PIXSELL)

Više od 20 tisuća stranih i domaćih gostiju pogledalo je uprizorenja povijesnih događaja u sklopu kulturno - turističkog projekta Istra Inspirit. Projekt je pokrenut 2012-te godine i dosad je odigrano više desetaka predstava, a samo ove sezone bilo ih je 12-tak.

I do kraja ljeta bit će još nekoliko uprizorenja posebno zanimljivih stranim turistima. Ona se temelje  na povijesnim, tradicijskim i kulturnim događanjima koja su obilježila istarsku prošlost. Stoga se projekt provodi na više lokacija na Poluotoku, a do početka rujna održat će se još i na porečkom otoku Sveti Nikola, gradu Poreču, Balama i Medulinu. Na otoku Sveti Nikola izvedbe se održavaju cijelo ljeto u skopu Poreč Open Air festivala, a predstava, kaže Morena Milevoj iz projekta Istra Inspirit prikazuje putovanje kroz priče, mitove i legende Istre.

Tijekom ovog mjeseca održat će se i uprizorenje "Kvestione di korna - rogovi ili volovi" u Balama. Priča se temelji na komičnoj interpretaciji baljanskog statuta iz 15-og stoljeća i govori o lokalnoj krčmarici i uglednom plemiću. Posljednji ovoljetno uprizorenje bit će u centru Poreča i riječ je, kaže Morena Milevoj o predstavi Justicija.

Do konca ljeta u sklopu Istra Inspirita u novo otvorenom medulinskom Malinu na vitar može se i pogledati lutkarska predstva koja priča o dolasku braće Pošić iz Amerike i posjetitelje upoznaje s pomalo zaboravljenom poviješću medulinskog kraja.