Istra ovoga vikenda u znaku tartufa, grožđa, smokve i auto utrke

Istra ovoga vikenda u znaku tartufa, grožđa, smokve i auto utrke

U Livadama traju Dani tartufa u Istri (foto: Duško Marušić/PIXSELL)

U subotu su u Livadama točno u podne počeli još jedni Dani tartufa u Istri. 19-u godinu prezentira se jedan od najcjenjenijih istarskih proizvoda u svijetu. U deset tjedana manifestacije, u Livadama se očekuje do 50 tisuća posjetitelja, a predstavit će se 50-ak izlagača.

U Livadama će se moći degustirati proizvodi koji sadrže istarski tartuf, a održat će se pokazno traženje tartufa te međunarodno natjecanje u potrazi za ovom vrijednom ljivom. Cijena: zasad se kreće između 200 i 500 eura po kilogramu, no kao i uvijek presudit će količina.

Na Danima tartufa u Livadama neće nedostajati ni drugih autohtonih proizvoda poput pršuta, sira te istarskoga vina i ulja. Dane tartufa u Livadama otvorila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković, a u nastavu poslušajte i što kažu organizatorica Dana tartufa u Istri Antonella Zigante te načelnik Općine Livade Aleksander Krt.

U Barbanu traje 13. fešta smokve i smokvenjaka. Posjetitelji mogu kušati sve delicije od smokve. A samo će pravi sretnik uspjeti doznati strogo čuvane recepte izlagača. Ove prave domaće delicije bile su nekoć simbol siromaštva, a danas svojom kvalitetom promoviraju Barban u svijetu gastronomije, ističu u Turističkoj zajednici. 

Tijekom vikenda se u Bujama se održavaju tradicionalni Dani grožđa. Uz predstavljanje domaćina i tamošnjih vinara, te priču od uzgoja grožđa, do proizvodnje i kvalitetnog vina, održat će se i gospodarskin sajam. Bit će tu sportskih natjecanja, boćarski turnir te gljivarski kotlić. Na Danima grožđa u Bujama neće nedostajati ni zabavno-glazbenih sadržaja.

Nakon jučerašnje svečane sjednice Gradskoga vijeća, Rovinj nastavlja obilježavanje svoje zaštitnice, Svete Eufemije.  Do ponedjeljka ovaj turistički rekorder obilježava Dane grada brojnim zabavnim te kulturnim i sportskim sadržajima. U crkvi Svete Eufemije u subotu je, s početkom u 20 sati i 30 minuta, u sklopu programa obilježavanja na rasporedu devetnaesti Susret pjevačkih zborova.

U subotu navečer se u Baratu održava 23. susret istarskih narodnih pjevača 'Zakantajmo istrijanske kante'. Program počinje u 19 sati, a nastupa 40-ak pjevača na tanko i debelo iz cijele Istre, koji će izvesti tradicijske pjesme našeg podneblja. Ovaj jedinstveni susret okuplja pojedince i grupe koje danas gaje bogatstvo pjevanja na tanko i debelo. Cilj je očuvati i njegovati i istarsko tradicijsko pjevanje te ga prenijeti na buduće naraštaje, ističe organizator susreta Daniele Pernić.

U Buzetu traju intenzivni treninzi za sutrašnju - 38. Međunarodnu brdsku auto utrku. Start je u 9 sati, a Buzet se cijeli tjedan intenzivno priprema za ovaj veliki sportski događaj. Organizator je Auto klub 'Buzet'.

Opširnije poslušajte u nastavku.

'Zakantajmo istrijanske kante' u Baratu; pripremila Nives Kalebić

'Dani tartufa u Istri', iz Livada ministrica poljoprivrede Marija Vučković, organizatorica Antonella Zigante i načelnik Aleksander Krt

Županijski Dnevnik Radio Pule - Pregled zbivanja u Istri, 14.09.2019.