Iz udruge 'Martišnjak z muštaci' apeliraju na prevenciju muškog zdravlja

Iz udruge 'Martišnjak z muštaci' apeliraju na prevenciju muškog zdravlja

Martišnjak z muštaci je udruga je koja prevenira muško zdravlje (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Prevencija muškog zdravlja ne smije biti tabu. Na važnost pregleda radi prevencije najčešćih bolesti kod muškaraca već nekoliko godina ukazuje rovinjska udruga Martišnjak z muštaci, koja svoje aktivnosti temelji na svjetskom zdravstvenom pokretu Movember.

Martišnjak z muštaci, rovinjska je udruga koja promovira važnost brige o muškom zdravlju. Prevencija spašava život, stoga treba odvojiti vrijeme za pregled, kaže Mirjam Kasapović, potpredsjednica udruge te ističe kako se važne informacije prenose se kroz sport i zabavu. U studenome je u Istri održano niz aktivnosti kojima se apelira na prevenciju muškog zdravlja, samopreglede i izlječenje.

Tumor prostate najčešći je tumor kod muškaraca u razvijenim zemljama, a tumor testisa je bolest mlađih muškaraca od 15. do 40. godine života. Dok je depresija čest poremećaj mladih ljudi koji se ne prepoznaje i ako se ne liječi dovodi do samoubojstva kod 25% pacijenata.

Ove tri bolesti nažalost donose četvrtinu smrti mladih muškaraca umrlih do 50. godine u razvijenim zemljama. No, moguće je uspješno ih liječiti ako se na vrijeme otkriju. Od 2017. godine održano je do šezdeset predavanja, interaktivnih radionica i tribina diljem Istre.

Uz edukaciju i sportske aktivnosti u studenome, tijekom kojih se uz druženje promiče važnost brige o muškom zdravlju, aktivnosti udruge nastavljaju se tijekom cijele godine kroz predavanja, radionice i tribine. Jučer je održana radionica u Balama, večeras će doktor Predrag Mamontov govoriti u Porečkoj Galiji s početkom u 17 sati i 30 minuta, a sutra u Vodnjanu.

U subotu, 30. studenog tradicionalno je na kraju mjeseca završni događaj. Start je u 10 sati s rovinjskog Trga maršala Tita. Biciklijada, pješačenje ili hodanje, za sve generacije prema mogućnostima, budući da je program prilagođen svim dobnim skupinama.

Martišnjak je studeni, a muštaci brkovi; ova trogodišnja udruga svoje djelovanje veže uz svjetski zdravstveni pokret Movember koji nizom aktivnosti apelira na prevenciju muškog zdravlja, samopreglede i izlječenje.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Iz udruge 'Martišnjak z muštaci' apeliraju na prevenciju muškog zdravlja