Iz udruge 'Martišnjak z muštaci' pozivaju muškarce na preventivne preglede

Iz udruge 'Martišnjak z muštaci' pozivaju muškarce na preventivne preglede

Martišnjak z muštaci udruga je koja je osnovana u Rovinju (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Aktivnosti rovinjske udruge 'Martišnjak z muštaci' provode se tijekom cijele godine a ne samo u studenome kako sam naziv udruge govori. Namjera je potaknuti muškarce da svake godine odu na pregled, kako bi se bolesti na vrijeme otkrile i izliječile.

Cilj je promijeniti lice muškog zdravlja odnosno pomoći muškarcima da prebrode frustracije i stigme koje još postoje. Da se liječniku obrate na vrijeme, a ne sa zakašnjenjem kada se bolest više ne može liječiti.

Tumor prostate najčešća je bolest muškaraca u razvijenim zemljama. Tumor testisa karakterističan je za mlađe dobne skupine. A posebno su značajni psihički poremećaji u obliku depresije koji, ako se ne liječe, vrlo često dovode do samoubojstava. Pojašnjava to predsjednik rovinjske udruge 'Martišnjak z muštaci' i voditelj Urologije pulske bolnice, doktor Predrag Mamontov.

Čak 25 posto mladih muškaraca do pedesete godine života umire, a da to nije trebalo biti tako. Zbog toga što nisu osviješteni, ne slušaju svoje tijelo i ne javljaju se liječniku na vrijeme, ističe doktor Mamontov.

Mi ne djelujemo na konvencionalni način već želimo isticanjem osobnosti nas članova, ukazati na te probleme. Poznato je da kada govorimo nečemu o čemu se nerado priča, odaziv nije dobar. No uz dobar koncert, predstavu ili neki drugi event, to ima puno jači odjek i veću, specifičnu težinu.

Zadnjih nekoliko godina dosta se govori o tumoru testisa. Danas nas praktički nekoliko puta na tjedan posjete mladi ljudi koji su do informacija o važnosti pregleda došli putem društvenih mreža. To je dobro i odaziv na te preglede puno je bolji nego prije.

Udruga se bavi i psihičkim problemima muškarca u stresnom okruženju. Takozvano pucanje po šavovima ozbiljan je i sve češći problem današnjeg čovjeka, no, važno je znati da pomoć postoji. Sve se to nastoji muškarcima približiti kroz različite aktivnosti.

Ove godine održan je interesantan event u srpnju. U Rovinju je gostovao argentinski bend, i bilo je sjajno. Tako ćemo u drugoj polovici kolovoza ugostiti teatar Ulysses... I to je ta naša priča. Kroz nešto što nam je ugodno želimo na diskretan i jasan način ukazati na važnost promišljanja muškog zdravlja.

Udruga 'Martišnjak z muštaci', u prijevodu 'Brkati studeni', u skladu je s globalnim javnozdravstvenim pokretom Movember, koji je nastao 2003. godine u Australiji i djeluje u 21-noj europskoj zemlji. Osnovni moto i namjera jest pomoći muškarcima da žive dulje, sretnije i zdravije.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Iz udruge 'Martišnjak z muštaci' pozivaju muškarce na preventivne preglede