Izložba Novigrad na Dobri u pulskoj galeriji C8

Izložba Novigrad na Dobri u pulskoj galeriji C8

Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

U pulskoj galeriji C8 otvorena je izložba Frankopanski kaštel Novigrad na Dobri. Ostvarena je suradnjom Arheoloških muzeja Istre i Zagreba a predstavili su je ravnatelj Arhrološkog muzeja Istre Darko Komšo i jedan od autora Sanjin Mihelić.

Desetak kilometara od Karlovca, na stijeni iznad Rijeke Dobre, uzdiže se 500 godina stari dvorac plemićke obitelji Frankopan. U drugom je svjetskom ratu bio srušen, sada je već gotovo potpuno obnovljen. Pulska izložba prikazuje predmete pronađene u unutrašnjosti dvorca prigodom arheoloških istraživanja provedenima od 2009. do 2012. godine.

Izložbu čine i plakati na kojima je, tekstom i fotografijama, ispričana priča o postanku dvorca, njegovoj polutisućljetnoj povijesti i tijeku samih arheološkoh istraživanja, objasnio je jedan od autora izložbe, Sanjin Mihelić iz Arheološkog muzeja Zagreb.

Ova je izložba još jedna u nizu suradnji Arheoloških muzeja Pule i Zagreba. Obje institucije imaju dugu tradiciju, brinu o vrijednoj i bogatoj baštini i imaju iste prioritete: čuvati, valorizirati i oživjeti baštinu, ostvariti sinergiju s gospodarstvom, posebno turizmom i naći put do europskih fondova, istaknuo je ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo.