"Između tišina" - međunarodna izložba gluhih i nagluhih umjetnika u Rovinju

"Između tišina" - međunarodna izložba gluhih i nagluhih umjetnika u Rovinju "Između tišina" - međunarodna izložba gluhih i nagluhih umjetnika u Rovinju

Elvira Tripović, HRT

U Rovinju je otvorena peta međunarodna izložba gluhih i nagluhih umjetnika iz naše zemlje te Italije, Francuske, Rusije, Poljske, Južne Koreje i Irana. Izložba slika, skulptura i fotografija postavljena je u Mulimedijalnom centru u Rovinju.

Izložbom slika, skulptura i fotografija  radova u Rovinju su se predstavili gluhi umjetnici iz naše zemlje te Italije, Francuske, Rusije, Poljske, Južne Koreje  i Irana. Peta po redu međunarodna izložba gluhih i nagluhih umjetnika u Rovinju je okupila tridesetak gluhih i nagluhih umjetnika. Predstavili su se različitim radovima i temama ali s jednako snažnom porukom, tu smo. Sve je organizirala udruga gluhih osoba u Hrvatskoj "Svijet tišine" . Sa hrvatskog znakovnog jezika, poruku predsjednice udruge Vande Šegovac i sudionika izložbe prevodila nam je Marina Zimmerman. Među okupljenim umjetnicima je akademska slikarica iz Irana Zaina Sadaghi Kaji s kojom razgovaramo uz pomoć dviju prevoditeljica. najprije ide prijevod s međunarodnog znakonvnog jezika na hrvatski znakovni jezik a onda prijevod hrvatskog znakovnog jezika na govorni. Zaina kaže kako u svom Iranu uopće nema doticaj s drugim gluhim osobama. Njezine slike izdvajaju se s motivom ogromnih očiju. Tako ona naglašava koliko je gluhim osobama važan organ vida.Okupljeni gluhi umjetnici u Rovinju su sudjelovali i na prigodnim radionicama a poptoru svemu dao je grad odnosno rovinjsko pučko otvoreno učilište. Izložba u Multimedijalnom centru ostaje otvorenom do 23. rujna.