Je li sve izgledniji povratak vojnih zrakoplova u Valturu kraj Pule?

Je li sve izgledniji povratak vojnih zrakoplova u Valturu kraj Pule?

(foto: Duško Marušić/Pixsell)

Vraća li se vojni aerodrom u Valturu ? Tema je aktualizirana prošlog tjedna u Saboru pri čemu se toj ideji oštro usprotivio pulski gradonačelnik podsjetivši da je MORH prije šest godina to područje proglasio vojno besperspektivnim. No,premijer je bio jasan odluka je na MORH-u ,a cilj je širenje HV.

Umjesto ovog zvuka ptičica probijanje zvučnog zida. Vojska i turizam ne idu skupa, jasan je pulski gradonačelnik Boris Miletić. Kaže: " Ja sam siguran da nitko neće doći u Pulu na odmor da bi slušao probijanje zvučnog zida, to je stvar prošlosti, nama to u Istri ne treba, nikakvi vojni zrakoplovi i nikakva militarizacija", kaže Miletić.

Sličnog su mišljenja i građani  Pule. U anketi kaži: "Nisam za nikakvu novu militarizaciju Pule. Tu bih podsjetio na početak 90-ih i program IDS-a koji se zasnivao na demilitarizaciji". "Ovaj teritorij se zna, da je podložan turizmu i da tu bi sigurno bio nauštrb turizma".

Ali vojno zrakoplovstvo čuva zračni prostor kojim dolaze turisti u Hrvatsku, ono nije puko probijanje zvučnog zida, tumači vojni analitičar Igor Tabak. Smatra da su dodatna pista i infrastruktura iznimno važne nte ističe: " Nemojte zaboraviti da HRZ nisu samo borbeni avioni , puno više i kanaderi i airbus.  To nisu avioni koji probijaju zvučni zid, a ako imaju bazu u području gdje može goriti - skraćuje vrijeme djelovanja", kaže Tabak.

A djeluje i Vlada - upućuje na dijalog dviju strana. No, o perspektivnosti područja sada će odlučiti MORH- jasan je premijer Andrej Plenković koji pojašnjava da je koncept MORH-a, pa i Vlade da prisutnost Hrvatske vojske bude u nizu hrvatskih gradova, šira nego dosad.

Pa je vrlo izgledno da se nakon povratka u Sinj, Vukovar, Varaždin i Ploče, Hrvatska vojska, odnosno vojni aerodrom vrati u Pulu. I to skoro.