Kaštijun: Smrad treba smjesta prestati! Radimo na tome, poručuju iz Uprave

Kaštijun: Smrad treba smjesta prestati! Radimo na tome, poručuju iz Uprave Kaštijun: Smrad treba smjesta prestati! Radimo na tome, poručuju iz Uprave
Županijski centar za gospodarenje otpadom Kaštijun (foto: HRT Centar Pula) Županijski centar za gospodarenje otpadom Kaštijun (foto: HRT Centar Pula)
Županijski centar za gospodarenje otpadom Kaštijun (foto: HRT Centar Pula) Županijski centar za gospodarenje otpadom Kaštijun (foto: HRT Centar Pula)

Županijski centar za gospodarenje otpadom Kaštijun (foto: HRT Centar Pula)

Smrad na Kaštijunu u općini Medulin ovog je ljeta najveći problem mještana okolnih naselja i njihovih gostiju. Traže informaciju poduzima li se nešto po tom pitanju, gdje je stalo, te hoće li konačno opet normalno živjeti i udisati čisti zrak.

Strpljenja više nema i spremni smo državi uputiti zahtjev za zatvaranjem ovog postrojenja zbrinjavanja otpada u najturističkijoj istarskoj općini. Smrad mora prestati ili se Centar za gospodarenje otpadom Kaštijun mora iseliti s ovih prostora – poručuju iz inicijative građana 'Čist zrak - duga ljubav', koju čine mještani naselja blizu Kaštijuna.

Građani su očajni, ističe Ivo Lorencin iz Inicijative. Ne znamo više što bismo radili osim da idemo istim putem kao što je krenula Primorsko-goranska županija i da u Zagreb pošaljemo zahtjev za zatvaranjem Kaštijuna. Jednostavno, trenutno ne vidimo drugačije rješenje, nego da krenemo nekom alternativnom načinu prikupljanja i obrade otpada, ili da se strojevi presele na neku drugu lokaciju.

Radimo na otklanjanju problema, kaže Vesna Dukić iz Uprave Kaštijuna. Što se konkretno radi? Cijela ploha za odlaganje je prekrivena. Pri završetku je sustav za otplinjavanje te plohe i spaljivanje metana na baklji; čekamo dijelove i to ćemo brzo napraviti, pojašnjava Dukić.

Što se tiče postrojenja potrebna su dodatna dva boxa da bi se produžilo vrijeme obrade otpada. Uz njih pripadajući sustavi ventilacije, čišćenja zraka. Izvođač je sve trebao dovršiti do početka sedmog mjeseca, ali zbog korona krize na mjesec su dana radovi obustavljeni. Očekuje se stoga da će biti gotovi do početka osmog mjeseca, kada se ide u uštimavanje i probu postrojenja.

Na tribini u Uljaniku održanoj u veljači sa županom Radinom i gradonačelnikom Miletićem dogovoreno je da će se osnovati civilni nadzor udruga i nezavisnih stručnjaka, dodaje Ivo Lorencin. Uslijedila je korona kriza i to nije učinjeno. Javnost treba imati pristup svemu što se događa na Kaštijunu, a nezavisna struka dati mišljenje. Tražimo podatke, analizu tla, podzemnih voda i lebdećih čestica, poručuju iz Inicijative.

Izvješće te izjave predstavnika Centra Kaštijun i inicijative 'Čist zrak – duga ljubav' možete u cijelosti poslušati u nastavku.

IZVJEŠTAJ: Kaštijun: Smrad treba smjesta prestati! Radimo na tome, poručuju iz Uprave

Ivo Lorencin, inicijativa građana 'Čist zrak - duga ljubav'

Vesna Dukić, Uprava Županijskog centra za gospodarenje otpadom Kaštijun