Kermas energija Danka Končara strateški partner Uljanika

Kermas energija Danka Končara strateški partner Uljanika

Uljanik (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Novi strateški partner Uljanika bit će tvrtka Kermas energija vlasnika Danka Končara. Odluka je to Uprave, Nadzornog odbora i sindikata nakon sjednice Nadzornog odbora. Sindikati očekuju da Vlada bude uključena radi što bolje kontrole odnosno provođenja restrukturiranja.

Pristigle su ponude Asian Bond Ventures društva iz Hong Konga, potom DIV grupe iz Samobora i zagrebačke Kermas Energije. Odlučeno je da će Uljanikov strateški partner biti Kermas Energija Danka Končara. S njim će Uljanik pristupiti dovršetku izrade i provedbi Programa restrukturiranja Brodogradilišta, prema Odluci Vlade Republike Hrvatske od 11. siječnja.

Danko Končar nedavno se za HRT izjasnio o rješenju krize u hrvatskoj brodogradnji: 'Rješenje je u modularnom umrežavanju sa europskim brodogradilištima, znači hrvatska brodogradilišta, posebno Uljanik, a i mi, moramo se okrenuti prema Europi i tu se naći neko umrežavanje s europskim preostalim, jer je dosta u Europi pozatvarano brodogradilišta, znači s njima naći neko umrežavanje i zajednički se tući na tržištu.'

Novi Uljanikov partner najprije mora financijski oživjeti posrnulo brodogradilište; prioritetne su plaće i nastavak rada. Restrukturiranje potom podrazumijeva kadrovsko i organizacijsko ekipiranje. Povjerenik Sindikata metalaca u Uljaniku i član Nadzornog odbora Đino Šverko prije jutrošnjeg sastanka s Upravom na kojemu su sindikatima iznijete sve potencijalne ponude istaknuo je da su prioritet radnici i djelatnost.

Radnici su nesigurni i zabrinuti za plaće i budućnost, premda posla ima. Sindikati očekuju da Vlada bude uključena radi što bolje kontrole odnosno provođenja restrukturiranja.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Kermas energija Danka Končara strateški partner Uljanika