Klub Gea: u nedjelju se u Puli trči utrka 'Pregledom do osmijeha'

Klub Gea: u nedjelju se u Puli trči utrka 'Pregledom do osmijeha'

Najavljena javnozdravstvena humanitarna utrka Kluba Gea u Puli

U povodu Dana ružičaste vrpce i Ružičastog mjeseca Klub žena liječenih od raka dojke – Gea tradicionalno organizira humanitarnu utrku 'Pregledom do osmijeha'. Start je u na Portarati u 11 sati, a osnovni cilj pozvati žene na redovite preglede, kojima se bolest može otkriti na vrijeme i izliječiti.

Klub žena liječenih od karcinoma dojke Gea Pula godinama aktivno pomaže ženama oboljelima od raka dojke ali i motivira mlade žene da im pregled postane rutina, ističe Nataša Vitasović, predsjednica Kluba Gea. U listopadu - Ružičastom mjesecu - upozorava se na ovaj javnozdravstveni problem.

U Hrvatskoj, a i u našoj županiji, smrtnost od raka dojke je visoka. Prema najnovijim podacima godišnje oboli 128 žena i, ako gledamo kroz petogodišnje razdoblje, umre ih pedeset. Ta brojka je izuzetno velika, što znači da bi smrtnost bila oko četrdeset posto, rekla je na konferenciji za novinare u Puli Nataša Vitasović.

To tako nije u razvijenim zemljama koje puno više polažu na prevenciju, dodaje Vitasović. One ulažu u izgradnju kulture zdravlja građana. Naša su iskustva da obolijevaju sve mlađe žene, dobna granica se spušta, stoga treba uputiti djevojke da barem jedanput mjesečno pregledavaju dojke.

U povodu Dana ružičaste vrpce i Ružičastog mjeseca Gea tradicionalno organizira humanitarnu utrku 'Pregledom do osmijeha'. Start utrke je u nedjelju u 11 sati na pulskoj Portarati, no zabavni program počinje već u 10. Ovo je utrka druženja, pozitivne energije, razmjene informacija, iskustava, patnji i pobjeda. I pozvani su svi.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Klub Gea: u nedjelju se u Puli trči utka 'Pregledom do osmijeha'