Kolone prema trgovačkim centrima i 150 na sat kroz Pulu

Kolone prema trgovačkim centrima i 150 na sat kroz Pulu

Pula, kolone vozila za oblačnog vremena (foto: Duško Marušić/PIXSELL)

I danas gužve i kolone na cestama u gradovima na moru. Pogotovo pred šoping centrima kamo za oblačnog vremena, dok ne borave na plažama, hrle turisti. Kazne za prebrzu vožnju od četvrtka bit će deset do dvadeset tisuća kuna plus oduzimanje vozačke dozvole šest do dvanaest mjeseci.

Policija i mjerodavni pozivaju i građane i turiste na strpljenje te na korištenje javnoga gradskog prijevoza, budući da autobusi voze na relacijama do šoping centara Pula City Mall i Max Stoja. Može li se uopće nešto učiniti i koliko su vozači disciplinirani u prometu?

Nasreću, težih prometnih nesreća zadnjih dana nije bilo. No, bilo je puno živciranja u prometu. Puljani su putovali u prosjeku sat vremena do Stoje, prema trgovačkom centru. No, nema čarobnog štapića. Pula City Mall i Max Stoja usmjerili su građane i turiste na kupovanje u te dijelove grada.

Ni veći gradovi za to – nemaju rješenja. Pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, komunalni sustav i imovinu Pule Giordano Škuflić pojašnjava kako je Pula specifičan grad konfiguriran odavno na način da nema mogućnosti da se u prometnom smislu razvije nešto drugo od ovog što jest. Ulice su prostornih gabarita takvih kakvi jesu, ne možemo napraviti nove tokove niti širiti postojeće.

Ovog se vikenda tako kupovalo puno više nego inače, novac se trošio. Nama je to drago, međutim, u takvim situacijama kada je nevrijeme i kada nema druge alternative nego da turisti odu u te centre, teško je spriječiti takve gužve, kaže Škuflić.

Grad je osigurao parkirna mjesta kod Mandrača i bivše Mljekare. Prometna policija i redarstvo u punom su angažmanu. Treba uputiti građane i goste da, koliko je god moguće, koriste javni gradski prijevoz do šoping centara.

Inače, najnapetije je ovoga vikenda bilo na Istarskom ipsilonu i u gradovima Rovinju, Poreču i Puli. Tijekom vikenda dogodile su se 23 prometne nesreće u kojima je sedam osoba lakše ozlijeđeno. Tristotinjak vozača bilo je u prekršaju. Mnogi zbog prekoračenja brzine, kaže Eduard Samac iz Službe za sigurnost cestovnog prometa.

Izdvajamo najveću brzinu, u nedjelju oko 15 sati u Puli, u Tršćanskoj ulici. 28-godišnji državljanin Slovenije na mjestu gdje je ograničenje brzine 50 vozio je brzinom od 150 kilometara na sat. Određena mu je kazna u iznosu od 6.500 kuna te mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilom B kategorije u trajanju od tri mjeseca.

A kazna će za ovakvu vožnju od četvrtka, 1. kolovoza biti deset do dvadeset tisuća kuna plus oduzimanje vozačke dozvole šest do dvanaest mjeseci, uz šest negativnih bodova.

Opširnije poslušajte u nastavku.

IZVJEŠTAJ: Kolone prema trgovačkim centrima i 150 na sat kroz Pulu

Giordano Škuflić, pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, komunalni sustav i imovinu Grada Pule