Kršan: razvoj turizma uz projekte nematerijalne baštine

Kršan: razvoj turizma uz projekte nematerijalne baštine

Kršan (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Općina Kršan polako i sigurno jača svoje gospodarstvo. Uz razvoj poljoprivredne zadruge Čepić Polje, dobro je odmaknuo i turistički segment, a za financiranje iz EU fondova pripremaju se projekti razvoja nematerijalne baštine.

Kršanci se razvijaju po sloganu 'Općina dobrog življenja'. Jer kako kažu, uz brendirane manifstacije poput Festivala samoniklog bilja i Krafifesta, ide se korak dalje, na valorizaciju nematerijalne baštine. Tako su za financiranje iz europskih fondova kandidirana dva projekta: prvi 'Obnova kaštela Kršan' samostalno te drugi 'Učka 360 stupnjeva' u partnerstvu s Parkom prirode.

Namjera je revalorizirati istrorumunjski odnosno vlaški jezik na području općine Šušnjevica. To podrazumijeva i obnovu tamošnje škole, ističe Roman Carić, zamjenik načelnika Općine Kršan.

Poljoprivredna zadruga Čepić Polje djeluje dvadesetak godina i okuplja veće poljoprivredne subjekte s područja Kršana i okolice. S druge strane turizam bilježi rast, grade se ruralne kuće za odmor, ističe direktorica Turističke zajednice Kršana Ariana Brnetić.

Prošle je godine u Općini Kršan ostvareno čak 85 tisuća noćenja što je 56 posto više u odnosu na godinu ranije. Ljudi se na okreću turizmu kao osnovnoj djelatnosti, ističu u Turističkoj zajednici, dok se istovremeno radi na povećanju kvalitete smještaja.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Kršan: razvoj turizma uz projekte nematerijalne baštine