Lažni bankari pokušavaju prevariti starije osobe

Lažni bankari pokušavaju prevariti starije osobe

Foto: Pixabay

Pulska je policija proteklih dana zaprimila nekoliko dojava o tome da da su starije osobe zaprimile telefonske pozive od navodnih djelatnika banaka. Nepoznati počinitelji su kroz razgovore pokušali saznati koliko novca osobe imaju u banci, kolika su im mjesečna primanja i slično.

Bilo je i slučajeva gdje su osobe pokušali nagovoriti da odu u banku i podignu novac s računa jer policija provodi posebne mjere zbog prijevara  u bankama.

Policijska uprava istarska upozorava građane, pogotovo one starije dobi, da ne otkrivaju nikome svoje osobne i financijske podatke putem telefona. Kod ovakvih poziva očito je kako je riječ o pokušaju prijevare starijih osoba. Počinitelji pokušavaju zloupotrijebiti stariju životnu dob žrtava, njihovu spremnost na suradnju te ponekad i lakovjernost, kao i činjenicu da često žive same u kućanstvu pa nisu u prilici istog trenutka zatražiti tuđu pomoć. Nastoje zbuniti žrtve brzim pitanjima i žurnim zahtjevima koje treba ispuniti, kako žrtva ne bi ništa posumnjala ili pitala nekoga za pomoć, a žrtva nastoji udovoljiti zahtjevima počinitelja što prije jer se boji da će ostati bez materijalne imovine.

Kako bi se izbjegle ovakve prijevare, potrebno je voditi računa o sljedećem:

ne ustupajte svoje osobne podatke nepoznatim osobama (ime, prezime, adresu, OIB, matični broj,  broj bankovne kartice, količinu novaca na računu i slično)

ako vas netko telefonski ili osobno na kućnoj adresi kontaktira i traži osobne ili bankovne podatke, odmah obavijestiti svoju banku i policiju

nemojte pokazivati svoje dokumente i bankovne kartice nepoznatim osobama niti nemojte slati njihove preslike

zapamtite da banke nikada od vas neće telefonom provjeravati koliko novca imate na svom računu niti na taj način tražiti neke žurne transakcije

ukoliko niste sigurni kako postupiti, prekinite neželjeni telefonski poziv, žurno kontaktirajte članove kućanstva ili osobu od povjerenja te ih zamolite za pomoć i daljnje upute.

Policija još jednom apelira na građane da budu oprezni i da ne nasjedaju na ovakve pokušaje prijevara. Ne puštajte neznance u svoj dom, ne odajte im privatne podatke putem telefona i pobrinite se da o opasnostima koje vrebaju upoznate svoje roditelje, bake i djedove jer upravo su oni meta ovakvih drskih počinitelja.