Plan je napraviti prototip hibridnih plovila

Plan je napraviti prototip hibridnih plovila

foto: Mauro Giorgi/HRT

U Istarskoj razvojnoj agenciji u Puli održan je okrugli stol koji je dio projekta METRO u sklopu kojeg se žele prepoznati potrebe i zainteresiranost za ekološki prihvatljivim pomorskim prometom na Jadranu.

U radu okruglog stola sudjelovali su predstavnici privatnog i javnog sektora s područja brodogradnje, turizma i pomorstva.

Projekt METRO ostvaruje se u sklopu programa prekograničnog programa Interreg Italija Hrvatska a vrijedan je ukupno 22 milijuna kuna od čega je Istarskoj razvojnoj agenciji i Tehnomont brodogradilištu Pula pripalo je 7 milijuna. Plan je, u suradnji s talijanskim partnerom napraviti prototip hibridnih plovila, rekao je direktor IDA-e Boris Sabatti.

Radit će se idejni i preliminarni projekt dva tipa plovila, naglasio je Mitja Koštomaj voditelj projekta prodaje u Tehnomontu.

U projekt je uključena i pulska tvrtka TEMA i naš poznati inovator Branimir Ružojčić. Kako je cilj projekta pomorski promet na Jadranu učiniti ekološki što prihvatljivijim ključan je pogon.


Uskoro počinje izrada idejnog projekta kojim će se odrediti glavne karakteristike plovila - dimenzije , snaga, pogon. Po njegovu dovršetku projekt bit će ponuđen na tržištu kako bi se utvrdila stvarna zainteresiranost kompanija za hibridna plovila za prijevoz na Jadranu.

Prilog pripremila Džana Banić.