Povoljni stambeni krediti za zdravstvene djelatnike kroz program ISTRAMEDIC

Povoljni stambeni krediti za zdravstvene djelatnike kroz program ISTRAMEDIC Povoljni stambeni krediti za zdravstvene djelatnike kroz program ISTRAMEDIC
Sandra Ćakić Kuhar, zamjenica župana, predstavljanje ISTRAMEDIC kreditne linije (foto: Tatjana Kaštelan/HRT) Sandra Ćakić Kuhar, zamjenica župana, predstavljanje ISTRAMEDIC kreditne linije (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Elena Božac Čujić, Sandra Ćakić Kuhar i Sonja Grozić Živolić, predstavljanje ISTRAMEDIC kreditne linije (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Nedostatak medicinskog kadra gorući je problem hrvatskog, pa tako i istarskog zdravstva. Kriza se pokušava riješiti kroz županijski program mjera među kojima je linija povoljnih stambenih kredita ISTRAMEDIC, za djelatnike zdravstvenih ustanova čiji je osnivač Istarska županija.

Dok se čeka nova, suvremeno opremljena bolnica pokušava se osigurati zdravstveni kadar koji nedostaje. Jer, infrastruktura je preduvjet a medicinski kadar uvjet zdravstvene usluge. Istarska županija ponudila je tako kreditnu liniju za stambeno zbrinjavanje zaposlenih u zdravstvenim ustanovama čiji je Županija vlasnik.

Oni tako kreditnom linijom ISTRAMEDIC po boljim uvjetima mogu – kupiti stan ili obiteljsku kuću, mogu izgraditi obiteljsku kuću, dovršiti je, adaptirati, nadograditi ili rekonstruirati. Mogu i refinancirati stambeni kredit.

U proračunu je u ovoj godini za subvenciju dijela kamata po ovom programu predviđeno 200 tisuća kuna. No, ako bude interesa taj će se iznos rebalansom povećati, ističe zamjenica župana Sandra Ćakić Kuhar.

Županija je sklopila ugovor sa četiri poslovne banke a kamate na ove kredite ne bi trebale prelaziti tri posto. Prema podacima banaka, zainteresiranost zdravstvenih djelatnika postoji. Kroz sveobuhvatni županijski program dosad je privremeno stambeno zbrinuto 26 liječnika.

Prioritet su liječnici deficitarnih struka, za koje je osigurana i subvencija kamate, kaže vršiteljica dužnosti pročelnice za gospodarstvo Elena Božac ČujićNjima se, uz povoljnije uvjete kamatne stope za stambeno kreditiranje, osigurava i dodatna subvencija na kamatnu stopu od 1,5 posto, koju osigurava Istarska županija.

Što se tiče visine kredita, on nije ograničen od strane Istarske županije, osim u dijelu u kojem se kamatna stupa subvencionira. Taj iznos iznosi 750 tisuća kuna i maksimalni rok na koji se kamatna stopa subvencionira je sedam godina, pojašnjava Božac Čujić.

Javni poziv objavljen je na internetskoj stranici Županije, a zainteresirani se mogu i izravno javiti u županijski Upravni odjel za gospodarstvo.

Opširnije poslušajte u nastavku.

IZVJEŠTAJ: Povoljni stambeni krediti za zdravstvene djelatnike kroz program ISTRAMEDIC

Sandra Ćakić Kuhar, zamjenica župana

Elena Božac Čujić, v. d. pročelnice za gospodarstvo Istarske županije