Sustavna valorizacija šireg područja Limskog zaljeva i Limske drage

Sustavna valorizacija šireg područja Limskog zaljeva i Limske drage

Valorizacija Limskog zaljeva i Limske drage (foto: HRT Centar Pula)

Šuma Kontija proteže se na 1000 hektara na prostoru Limskoga zaljeva. Od toga 60-tak je hektara pod posebnom zaštitom Nature Histrice, a od prošle godine počela je realizacija projekta KLIM - Kontija - Limski zaljev - održivo upravljanje zaštićenim područjima.

Ukupna vrijednost projekta iznosi gotovo 14 milijuna kuna a odobreni iznos europske potpore nešto je veći od 9 milijuna. Projekt KLIM svojevrsni je početak sustavne valorizacije šireg područja Limskog zaljeva i Limske drage koji obiliju prirodnom i kulturnom baštinom.

Ključna točka projekta kojega je nositelj Općina Vrsar, izgradnja je Znanastveno edukacijskog centra u šumi Kontija, kaže pročelnik Općine Vrsar Slobodan Vugrinec.

Šumu Kontija ovih su toplih ljetnih mjeseci doslovno preplavili biciklisti na stazi koja je uređena nedavno zaključenim projektom. Duga je 5 kilometara. Vodi od Vrsara do mjesta Kloštar a na tome putu ima pet interpretativnih točaka. Prva je sv. Marija od mora i vrijedni vrsarski mozaici.

Slijedi priča o maslinicima, vidikovac s kojeg se vidi ušće Limskog zaljeva, učionica u prirodi uređena posebnim pomagalima poput solarnog panela s kojeg se glasaju ptice šume Kontija a zadnja je točka samostan Svetog Mihovila.

Zasad su u sklopu kompleksa uređene dvije crkvice, jedna iz 6 druga iz 11 stoljeća, kaže Slobodan Vugrinec. U rujnu počinje uređenje klaustra samostana, a cijeli kompleks posjetiteljima će se otvoriti idućega ljeta.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Sustavna valorizacija šireg područja Limskog zaljeva i Limske drage