U Istri porast broja zaraženih - ukupno 54

U Istri porast broja zaraženih - ukupno 54

foto: Dragan Turina/ HRT

U posljednja 24 sata u Istri je potvrđeno 13 novih slučaja zaraze. Dijelom su povezani sa žarištima na sjeveru Istre a dijelom se radi o grupi putnika na letu iz Turske koji su bili u izravnom kontaktu sa zaraženom osobom, izvijestili su iz stožera.

Sada ih je ukupno 54 no i dalje jasno prate putevi zaraze. Jedna je pacijentica iz pulske bonice prevezena na respirator u KBC Rijeka. Kršenja propisanih mjera sve je manje. 

Poslušajte prilog Danijele Dorani...

Istarska policija jučer zabilježila je 104 osobe bez propisanih propusnica za promjenu mjesta prebivališta a među njima tri koje su kršile mjeru samoizolacije. Prijevoz prehrambenih i drugiha artikala preko istarskih graničnih prijelaza obavlja se prema posebnim propisima, vozači su pod 24-satnim nadzorom. 

Dodajmo i da je istarska policija u posljednja tri dana zaustavila sedam osoba u pokušaju da, iako su pod mjerom samoizolacije, vozilom napuste svoje mjesto prebivališta ili stalnog boravka. Stoga su i prijavljeni Državnom inspektoratu. Policija je izvijestila da su od 13-og ovog mjeseca dobili 224 dojave o kršenju samoizolacije, od čega je 46 osoba zatečeno u kršenju samoizolacije. Upozoreno je i kako se osobe u samoizolaciji moraju pridržavati propisanih mjera, odnosno ne izlaziti iz kuće niti ostvarivati socijalne kontakte. Policija podsjeća i na zabranu zadržavanja na ulicama, šetnicama, u parkovima i javnim površinama pa će se s obzirom na predstojeći vikend, pojačano nadzirati šetnice i uobičajena mjesta okupljanja kako bi se izbjegli socijalni kontakti većeg broja ljudi.

Zbog, kod nekih građana, primijećenih nepridržavanja mjera zaštite od koronavirusa, Komunalni servis grada Rovinja donio je novi režim posjeta gradskom groblju u Rovinju i susjednom Rovinjskom Selu. Tako će se u obilazak grobova najmilijima u Rovinju moći ići od ponedjeljka do petka u vremenu od 8 do 15 sati, a subotom od 8 do 13 sati, dok će na mjesnom groblju u Rovinjskom Selu vrata posjetiteljima biti otvorena od 7.30 do 14 sati svakog radnog dana, a subotom do 12.30 sati. Na oba groblja ulaz i posjet nedjeljom nije moguć, jer će groblja biti zatvorena.

Općina Višnjan, koja ima 2500 stanovnika, za sad broji dvije zaražene osobe. Međutim, zbog malog područja općine i velikog broja stanovnika starije dobi, načelnik Angelo Mattich od nacionalnog i županijskog stožera zatražio je zatvaranje Višnjana i mjeru karantene.

Načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac smatra kako u ovome trenutku ne postoji stručno opravdanje za provođenje mjere karantene u Općini Višnjan. Naime, zbog jučer potvrđena dva slučaja COVID-19 bolesti na području općine, iznesen je prijedlog o mjeri karantene. 

Kako pojašnjava načelnik Stožera, u oba slučaja je izvor zaraze poznat, odnosno radi se o prvom slučaju u obiteljskom kontaktu s ranije zaraženim COVID-19 osobama (u vrijeme dok još nisu imale simptome). U ovom trenutku ne postoji nekontrolirano širenje uzročnika COVID-19 bolesti bilo gdje u Istri i poznat je izvor virusa za sve do sada oboljele osobe. 

„Svim kontaktima oboljelih osoba određuje se samoizolacija u trajanju od 14 dana, prema uputama Nacionalnog stožera civilne zaštite, Ministarstva zdravstva i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Tako je učinjeno i u slučaju osoba oboljelih u Višnjanu. Sve osobe u kućnoj samoizolaciji su obaviještene da svaku promjenu zdravstvenog stanja jave obiteljskom liječniku. Nadzor nad pridržavanjem mjera po potrebi provode djelatnici Ministarstva unutarnjih poslova", zaključak je Stožera civilne zaštite Istarske županija, koji je upućen načelniku Općine Višnjan Angelu Mattichu.