Uprava danonoćno radi na osiguranju plaće Uljanikovcima

Uprava danonoćno radi na osiguranju plaće Uljanikovcima

Uljanik, Pula (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Plaća za srpanj u brodogradilištu Uljaniku, premda je najavljeno, danas nije isplaćena. Ako plaća do sutra ne bude na računima radnika, kreće proces mirenja s Upravom koji traje pet dana, a ne uspije li i to – radnici najavljuju štrajk

Danko Končar u ime 'Kermas Energije' – potencijalnog strateškog partnera u programu restrukturiranja Uljanika – ističe: nećemo odustati dok ne nađemo rješenje. I dalje se ulažu svi mogući napori da se pronađe rješenje koje će dovesti do isplate plaća.

Uprava Uljanika u priopćenju izražava žaljenje što plaća kasni jedan dan. Još početkom mjeseca usuglašen je model financiranja do početka Programa restrukturiranja. Danonoćno se radi na osiguravanju sredstava za plaću i plaćanje dijela potraživanja naših dobavljača, stoji u priopćenju Uprave Uljanika.

Nakon višesatnog sastanka predstavnika uprave i sindikata glavni povjerenik Sindikata metalaca u Uljaniku Đino Šverko najavio je štrajk. Proces mirenja kreće sutra, a za pet dana pičinje štrajk, kaže Šverko.

I Sindikat metalaca u riječkome brodogradilištu jutros je za 'Treći maj brodogradilište d.d.' pokrenuo proces mirenja u kolektivnom sporu s poslodavcem oko neisplate plaće. Činimo to u dobroj vjeri, kaže sindikalni povjerenik i predstavnik radnika u Nadzornom odboru Trećeg maja Juraj Šoljić.

Očekujemo da će Gospodsarsko socijalno vijeće - GSV imenovati miritelja. Ukoliko poslodavac ne isplati plaću za tih pet dana mi ćemo nastaviti dalje sa sindikalnim aktivnostima, ističe Šoljić.

Fabrizio Kalčić iz Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije u Uljaniku ističe da je i u mjerodavnom Ministarstvu rečeno kako se u rujnu čeka restrukturiranje. Glavni povjerenik Jadranskog sindikata u Uljaniku Boris Cerovac kaže da se radnici osjećaju prevareno i misli kako je vrijeme da se nešto poduzme po tom pitanju.

I radnici, kooperanti Uljanika a i građani ogorčeni su. Pred sindikalcima je, kažu, proces mirenja koji kreće sutra, a za pet dana najavljuju štrajk zbog neisplate plaće za 4.360 Uljanikovaca.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Uprava danonoćno radi na osiguranju plaće Uljanikovcima