Mali poljoprivrednici ugroženi nemogućnošću plasmana svojih proizvoda

Mali poljoprivrednici ugroženi nemogućnošću plasmana svojih proizvoda

foto: Mauro Giorgi /HRT

Epidemije korona virusa veliki je izazov ne samo za zdravstveni sustav već i za gospodarstvo, pa tako i za poljoprivredu. Zbog nemogućnosti plasmana svojih proizvoda posebno su ugroženi mali poljoprivrednici kakvih je u Istri najviše.

Poslušajte prilog Džane Banić.

Najzastupljenije poljoprivredne proizvodnje u Istri - maslinarstvo i vinarstvo,  usko su vezane uz turizam i ugostiteljstvo kojih u ovom trenutku zbog epidemije ni nema.  Ali u problemima su i sve druge proizvodnje - u ovom trenutku posebno proizvodnja povrća, ocjenjuje pročelnik županijskog upravnog odjela za poljoprivredu Ezio Pinzan. Trenutno se radi na tome da domaće povrće s polja i iz staklenika dođe do trgovačkih lanaca. 

Istarskim maslinarima zatvoreni su gotovo svi kanali prodaje. Preostalo im je nešto malo izvoza te online prodaja, kaže malinar iz Vodnjana Silvano Puhar.

Zatvaranjem pulskih tržnica sirana Vesna sir iz Loborike ušla je u teško razdoblje u kojem otkup milijeka i prerada nisu stali ali trgovanje mliječnim proizvodima jest. Ovako teško nije bilo ni u vrijeme rata, kaže vlasnica sirane Vesna Grubešić.

Iako je poslovanje na samom minimumu svojih 18 zaposlenika neće slati na burzu. Uvjerena je kaže da će svi zajedno uspjeti prebroditi i ovo iznimno teško razdoblje poslovanja.