'Martišnjak z muštaci' - udruga koja mijenja lice muškog zdravlja

'Martišnjak z muštaci' - udruga koja mijenja lice muškog zdravlja

U Rovinju je nastala udruga 'Martišnjak z muštaci' (foto: Duško Marušić/PIXSELL)

Prva udruga na našim prostorima koja promiče muško zdravlje osnovana je i djeluje u Istri. Ovoga mjeseca, koji je posvećen prevenciji bolesti muškaraca, organizira se niz edukativnih radionica u istarskim gradovima.

O muškome zdravlju, nažalost, malo se priča. 'Martišnjak z muštaci' rovinjska je i prva udruga na našem prostoru koja promiče prevenciju i očuvanje muškoga zdravlja. Naime, 25% mladih muškaraca umire do 50. godine života jer nije osviješteno.

Želimo potaknuti muškarce na pravovremene i redovite preglede kako bismo bolest otkrivali u samom začetku kada je liječenje uspješno, ističu u udruzi.

Martišnjak je studeni, muštaci su brkovi, a cilj je educirati o muškim bolestima modernoga doba, prvenstveno misleći na tumore prostate i testisa te na psihičke poremećaje koji dovode do samoubojstava - ističe inicijator i predsjednik udruge, inače voditelj Odjela urologije pulske Bolnice, dr. med. Predrag Mamontov.

Udruga je nastala na tragu globalnog javnozdravstvenog pokreta "Movember", ističe doktor Mamontov.

Edukativne radionice održane su u Kanfanaru, Žminju i Vodnjanu. Danas će se održati u Rovinju, u Multimedijalnom centru, s početkom u 19 sati. U ponedjeljak, pak, u umaškoj gradskoj vijećnici u 18 i 30.

Do kraja mjeseca održat će se ukupno 15 radionica diljem Istre. U Barbanu 14. studenoga s početkom u 19 sati. U Vrsaru 15-oga u 18 i 30. Dan kasnije u Fažani s početkom u 18 sati, a u novigradskoj Zajednici Talijana 20-og u 19 sati. U pulskoj Središnjoj knjižnici edukativna radionica bit će 21-og u 19 sati. U Rovinjskom Selu 22-og u 18 i 30, Svetvinčentu 23-eg u 19 sati, a u pazinskome Društvenom centru Veli Jože 24-og u 18 sati i 30 minuta.

Opširnije možete poslušati u nastavku.

'Martišnjak z muštaci' - udruga koja mijenja lice muškog zdravlja