Medicinski fakultet u Puli uskoro u prvu studentsku godinu

Medicinski fakultet u Puli uskoro u prvu studentsku godinu

(foto: Duško Marušić/PIXSELL)

Medicinski fakultet u Puli pri Sveučilištu Jurja Dobrile u završnoj je fazi pripreme. Prvi bi studenti, ako se uspješno dovrši administrativni dio posla, najesen mogli upisati studij medicine. To je i velik poticaj rješenju gorućeg problema nedostatka medicinskog kadra; puno se investira u znanost.

Prvi i najteži problem – akreditacija znanstvenog područja biomedicine i zdravstva – je riješen, program je odobrilo međunarodno povjerenstvo te je slijedom toga dobivena dopusnica ministarstva. Slijedi slanje programa medicine u ministarstvo – za što nisu potrebna povjerenstva već će se ocijeniti mogućnosti i konačni cilj.

Tako je dvije godine od ideje prema cilju programa medicine u Puli dobiveno zeleno svjetlo. Kadar je spreman, četrdesetak eminentnih liječnika, specijalista, akademika radit će na Medicinskom fakultetu u Puli. Zadnji korak koji nam slijedi jest Nacionalno vijeće, pojašnjava rektor Sveučilišta Jurja Dobrile Alfio Barbieri.

Bit će to Medicinski fakultet s međunarodnom suradnjom, a razmišlja se i o pokretanju studija na engleskom jeziku. Prvih trideset do četrdeseta studenata medicine moglo bi, ako se odradi formalnost s Nacionalnim vijećem, mogli upisati šestogodišnji studij najesen.

U projekt se ušlo u suradnji s Općom bolnicom Pula; uz pulski bolnički kadar, koji će držati osamdeset posto programa, medicinu će predavati svjetski poznata imena poput profesorice Nele Sršen, akademkinja Vide Demarin i Mirne Šitum, profesora Nikice Gabrića i drugih.

Medicinski fakultet osnovan je još u prosincu prošle godine. Registriran je pri sudu, ima v.d. dekana – to je profesor akademik Krešimir Pavelić, konstituirano je vijeće Medicinskog fakulteta a sada i studij medicine u Puli.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Medicinski fakultet u Puli uskoro u prvu studentsku godinu