Medulin najbogatija općina u Hrvatskoj

Medulin najbogatija općina u Hrvatskoj

(foto: Duško Marušić/Pixsell)

Medulin je najbogatija općina u Hrvatskoj sa 68 milijuna kuna prihoda, dok su Novigrad i Umag na vrhu ljestvice po prihodima po stanovniku. Za njima su Rovinj i Poreč koji zauzimaju peto odnosno deveto mjesto. Pokazalo je to istraživanje zagrebačkog Instituta za javne financije.

Medulin je sa 67,6 milijuna kuna prihoda ostvarenih u 2016. godini najbogatija je u Hrvatskoj, odnosno njezin je ukupan prihod jednak zbroju prihoda 31 najsiromašnije općine. Medulinski donačelnik Damir Demarin pojašnjava kako se razvoj Medulina temelji na turizmu, koji je povukao u rast u druge djelatnosti, poput građevinarstva. Uz to lani je ostvareno 2,7 milijuna turističkih noćenja, a velik dio prihoda uložen je u infrastrukturu. Znatno se, kaže Demarin ulaže i u gradnju vrtića i obrazovanje za što je u proračunu ove godine osigurano oko 30 milijuna kuna.

S druge strane Novigrad i Umag na samom su čelu po prihodima po broju stanovnika. Proračunski prihodi Novigrada iznose 48,4 milijuna kuna, a Umaga 149,7 milijuna i oba su u dobiti od 5, odnosno 1,5 posto. Gradonačelnik Novigrada Anteo Milos ističe kako se novcem na njihovom području odgovorno raspolaže i ulaže, dok gradonačelnik Umaga Vili Bassanese kaže kako je Umag u posljednjih deset godina postao grad pokretač razvoja. Ali najvažnije je. ističe da je podignuta kvaliteta života žitelja.

Autori istraživanja navode kako ne mora značiti da je općina s puno prihoda bogata jer po stanovniku ulaže puno, ili je pak bogata ona općina s velikim budžetom. Postoje, upozoravaju, općine koje imaju visoke prihode, ali to ne mora značiti da dobro posluju. S druge strane, proračun ne mora uvijek biti odraz financijske snage, jer se općina može zaduživati i mimo proračuna. Njihovo stvarno financijsko stanje moglo bi se prikazati samo ako bi uz lokalni proračun bili dostupni i podaci o prihodima, rashodima, imovini, kapitalu i obvezama.

No, takvi objedinjeni podaci nisu javno dostupni.