Medulinska ladonja zdrava i dobro održavana

Medulinska ladonja zdrava i dobro održavana Medulinska ladonja zdrava i dobro održavana
Foto: Općina Medulin/ustupljena fotografija Foto: Općina Medulin/ustupljena fotografija
Foto: Općina Medulin/ustupljena fotografija Foto: Općina Medulin/ustupljena fotografija
Foto: Općina Medulin/ustupljena fotografija Foto: Općina Medulin/ustupljena fotografija
Foto: Općina Medulin/ustupljena fotografija Foto: Općina Medulin/ustupljena fotografija

Foto: Općina Medulin/ustupljena fotografija

Medulinska ladonja u tjednu za nama bila je na svojevrsnom sistematskom pregledu koji su obavili stručnjaci Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije i koji je pokazao da je "Najstarija Medulinka" u odličnom stanju za svoje godine i spremna za kloniranje.

U srijedu 17. veljače, stručna ekipa sa Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije u Zagrebu, na čelu s profesorom Vinkom Paulićem provela je analizu zdravstvenog stanja i statike stabla medulinske ladonje sigurnim i neizvazivnim metodama rezistografiranja i zvučnog tomografiranja. Taj je "sistematski pregled" ladonja osvojila pobijedivši na nacionalnom natjecanju za Hrvatsko stablo 2020. godine. Od jutra su se profesor Paulić i suradnici posvetili svojemu zadatku, vizualnim pregledom te korištenjem instrumenata, arborikulturnih dijagnostičkih uređaja, koji daju uvid u unutrašnjost stabla i stanje ispod njegove kore. Preliminarni rezultati ugodno su iznenadili znanstvenike jer pozitivno govore o stanju ladonje. Profesor Paulić pojasnio je da je žilište stabla potpuno zdravo što je jako dobar pokazatelj. Ladonja je uredno održavana, te obzirom na godine, poziciju na kojoj se nalazi i uvjete u kojima raste, u sveukupnom dobrom zdravstvenom stanju. Po dovršenoj dijagnostici na terenu, provest će analizu i sastaviti izvješće kojim će predstaviti nalaze te dati konkretne prijedloge i preporuke za pomoć u daljnjem razvoju i suživotu ladonje s okolinom u kojoj se nalazi. 

U popodnevnim satima tim profesora Paulića uputio se u Dječji vrtić Medulin gdje je s dvije skupine mališana proveo edukativne radionice na temu ladonje i značenja stabala za život ljudi i planeta Zemlje. Pokaznim penjanjem na stablo ladonje u dvorištu vrtića i informacijama kako se svakom stablu može pomoći kroz predstavljanje edukativne slikovnice i plakata gosti sa Fakulteta šumarstva najmlađim su Medulincima neposredno približili tu tematiku. 

U četvrtak 18. veljače, Medulin su posjetili stručnjaci iz Hrvatskog šumarskog instituta iz Jastrebarskog, pod vodstvom dr.sc. Mladena Ivankovića, predstojnika Zavoda za genetiku, oplemenjivanje šumskog drveća i sjemenarstvo pri Institutu. U sklopu već započete suradnje s Općinom Medulin, uzeli su plemke sa stabla ladonje na medulinskoj placi, što predstavlja drugi korak jednogodišnjeg projekta kloniranja ladonje. Aktivnosti koje slijede, cijepljenje prethodno nabavljenih sadnica, te brigu za iste u staklenicima, cijelu će ovu godinu provoditi djelatnici Instituta. O napretku stabala, "mladih starica" koje su genski identične "Najstarijoj Medulinki" – ladonji s place, iz Instituta će izvješćivati putem foto i video materijala, kako bi u Općini Medulin mogli pratiti razvoj kloniranih ladonjica prije nego, na kraju projekta, iste stignu u općinu Medulin. Tijekom njihova radnog posjeta Medulinu, obišli su ih mališani iz Dječjeg vrtića Medulin kojima su stručnjaci sa Šumarskog instituta uživo i konkretno približili pojmove gena, genetike, pojasnili što znači kloniranje te dali odgovor na pitanja cijepe li se stabla u bolnici i boli li ih to. 

Kako se približavamo posljednjem tjednu veljače i natjecanja za „Europsko stablo 2021. godine“, podsjećamo na glasanje putem Internet stranice www.treeoftheyear.org, gdje je do ponoći 28. veljače moguće dati svoj glas, za dva stabla favorita, sa svake e-mail adrese. U razdoblju od 22. do 28. veljače 2021. godine rezultati glasovanja bit će tajni, a proglašenje pobjednika biti će tijekom on-line svečanosti 17. ožujka 2021. godine, u sklopu međunarodne konferencije Planting for the Future u Bruxellesu.