Međunarodna konferencija o kapitalizmu i političkoj ekonomiji na FET-u

Međunarodna konferencija o kapitalizmu i političkoj ekonomiji na FET-u

(foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Na pulskom Fakultetu ekonomije i turizma 'Dr. Mijo Mirković' počela je međunarodna konferencija o globalnom gospodarstvu. Okupila je tristotinjak sudionika, među kojima su eminentni ekonomisti koji će do petka raspraviti o značajnim razvojnim trendovima u svijetu i kod nas.

FET je domaćin konferencije i partner s međunarodnom inicijativom koja potiče kritiku globalne i lokalne ekonomske misli. Ukazuje se na nedostatke današnjeg doba, kroz različite globalne i lokalne teme, ističe prodekan za znanstveno-istraživački rad pulskog Fakulteta ekonomije i turizma Manuel Benazić.

Kapitalizam i politička ekonomija, interdisciplinarnost, povijest političke i ekonomske misli te aktivizam. O svemu tome čut će se u više od tristo tema, kroz sesije i intenzivne rasprave o ekonomijama u kojima je sve više u središtu novac. To su možda značajke neoliberalnog kapitalizma u kojemu tržište regulira. No čovjek mora biti u središtu, a ne novac, ističe prodekan Benazić.

'Urbano i regionalno', 'Poljoprivredni i ne-poljoprivredni rad', 'Sile i frakcije u Eurozoni' te 'Odbor za aktivizam' samo su neke teme. Ovo je jedna od najvećih ovogodišnjih konferencija u Hrvatskoj i okruženju i FET-ov doprinos kritičkoj ekonomskoj misli. Konferencija traje do petka, kada će biti izneseni i temeljni zaključci.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Međunarodna konferencija o kapitalizmu i političkoj ekonomiji na FET-u