Međunarodni dan knjige i autorskih prava obilježava se i u Puli

Međunarodni dan knjige i autorskih prava obilježava se i u Puli

U Gradskoj knjižnici i čitaonici virtualno obilježavanje Dana knjige i autorskih prava (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

S ciljem popularizacije knjige i poticanja čitanja i u povodu Međunarodnog dana knjige i autorskih prava te Dana hrvatske knjige bit će održana Noć knjige, i to deveta po redu. Ovogodišnja Noć knjige bit će - virtualna, a trebala je biti posvećena temi 'Promjene'.

I Gradska knjižnica i čitaonica Pula pridružuje se virtualnoj inačici Noći knjige. Spoj na slijepo s e-knjigom dogodit će se u 12 sati. Lako je spojiti se internetom s e-knjigom, poručuju iz Knjižnice, i vjerovati preporukama knjižničara. Program se može pratiti od podne na Facebooku i Instagramu.

U 13 sati na rasporedu je tema 'Klikni da ti nešto ispričam' a riječ je o ljudima koji su prošli svijet na drugačiji, zanimljiv način. Na YouTube kanalu pod nazivom Knjižnica Pula također se mogu doznati zanimljivosti o svijetu knjige, autora i izdavaštva. A prvi virtualni Književni kVIz Gradske knjižnice i čitaonice Pula na rasporedu je u 19 sati.

Na današnji su dan 1616. godine umrli Miguel de Cervantes i William Shakespeare te se sama zamisao obilježavanja današnjeg dana zasniva na katalonskom običaju darivanja knjiga i ruža na dan Svetog Jurja. UN-ova organizacija za obrazovanje, znanost i kulturu UNESCO obilježava današnji dan s brojnim izdavačima, knjižarama, učiteljima i stručnjacima za komunikacije.

Namjera je svakoga, a posebno mlade, potaknuti na čitanje knjiga te promicati izdavaštvo i zaštitu intelektualnog vlasništva putem zaštite autorskih prava. Odluka o obilježavanju Svjetskoga dana knjige i autorskih prava donesena je na Općoj konferenciji UNESCO-a održanoj u Parizu 1995. godine.