Međunarodni dan muzeja i u Istri

Međunarodni dan muzeja i u Istri Međunarodni dan muzeja i u Istri

(Foto: Danijela Dorani/HRT)

Međunarodni je dan muzeja. Raznovrsnim programima obilježavaju ga i muzeji u Istri. Veliko zanimanje građana bio je za jutrošnje obilaske Malog rimskog kazališta u Puli, pod stručnim vodstvom arheologinje Silvane Petešić.

Arheološka istraživanja provode se od 2011. godine, obuhvaćena je porvšina od 2000 četvornih metara a Malo rimsko kazalište obnavlja se zajedno sa zgradom Arheološkog muzeja Istre. Zajednička obnova rezultirat će suvremenom i funkcionalnom prezentacijom ove vrijedne baštine, a Malo rimsko kazalište ponovni će biti pozornica za kulturno-glazbena zbivanja s 2 tisuće sjedećih mjesta, najavio je ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo. Projekt je vrijedan 11 milijuna eura a najveći se dio planira povući iz europskih fondova. U idealnim okolnostima, kaže Komšo, sve bi moglo biti gotovo za dvije godine.

Povijesni i pomorski muzej Istre organizira popularno-znanstvena predavanja profesora Marija Turića, Korada Korlevića, Igora Macuke i Ivana Popčevića, početak je u 18 sati. Novigradski Lapidarium priređuje izložbu ilustracija "Briškula Istrijanska" i stripa "Izgubljen u Ljubljani" autora Tonija Buršića te fotografija o dubrovačknim ljetnikovcima Damira Fabijanića. Otvorenje je u 18 sati nakon čega je predviđen i susret s autorima.