Ministar Kujundžić u Grožnjanu najavio nove preventivne akcije

Ministar Kujundžić u Grožnjanu najavio nove preventivne akcije

(foto: Duško Marušić/Pixsell)

Do kraja godine uvodi se i Screening karcinoma pluća i prostate - izjavio je to ministar zdravstva Milan Kujundžić u Grožnjanu na simpoziju Mediji i zdravlje. Ono što je novo, nakon dvije godine ponovno se aktivira rad Povjerenstva za uporabu medicinskog kanabisa.

U Grožnjanu je ministar Milan Kujundžić potvrdio i da se ozbiljno razmišlja o poskupljenju participacije za građane koji nemaju dopunsko zdravstveno osguranje, a kao još jedna preventivna mjera, raspravlja se i o poskupljenju cigareta i alkohola. Da bi imali preventivni učinak, cigarete i alkohol doista bi trebali poskupiti. I to ne kunu ili dvije, jasan je ministar zdravstva Milan Kujundžić: " Bila bi velika korist kad bi manji broj mladih ulazio u te vode jer sutra ne bi imali sve bolesti koje te supstance donose", istaknuo je ministar.

No, ministar ne otkriva koliko bi to poskupljenje bilo i bi li se od te cijene dio izdvajao za proračun zdravstva. Ali Kujundžić otriva da će Povjerenstvo za uporabu medicinskog kanabisa, nakon dvije godine nastaviti s radom. Pitanje je u Grožnjanu potaknuo aktualni predsjednik Povjerenstva Ognjen Brborović koji je istaknuo kako se u idućem razdoblju moraju riješti tri goruća problema- indikacija za bol koja je u svijetu svugdje priznata te da se svim liječnicima omogući izdavanje lijeka, odnosno medicinskog kanabisa jer su sada pacijenti ističe Brborović, osuđeni na nevoljkost ograničenog broja liječnika koji imaju pravo pripisati medicinski kanabis. I kao treći problem Ognjen Brborović ističe- treba ukinuti monopol Imunološkog zavoda.

Za pacijente kojima su postojeći lijekovi u ljekarnama zbog skupoće nedopstupni, ili ovise o dobroj volji liječnika, dobra je vijest da bi se već sljedećega tjedna u Ministarsvu trebao održati sastanak o nastavku rada Povjerenstva i kako medicinski kanabis učiniti dostupnijim .

Novinari su se u Grožnjanu na Školi zdravlja dotakli i problema pulske Opće bolnice u kojoj zbog nedostatka liječnika, na Hitnom prijamu dežuraju specijalisti kirurgije i internisti. Cijela je reorganizacija poslovanja, poznato je već, dovela i da pobune dijela zaposlenih koji su se, doznajemo, obratili i ministru zdravstva Milanu Kujundžiću.

Pitanje je i kako će se riješiti kadrovska priča u novoj pulskoj bolnici. Dio bi se, prema ministrovim riječima mogao riješiti liječnicima- putnicima po uzoru na zapadne zemlje, a ostalo je, kaže na Županiji i ravnateljstvu bolnice. Kritičan je ministar prema politici bolnice koja, kako kaže, prijašnjih godina nije slala dovoljno liječnika na specijalizaciju.