Mjesec hrvatske knjige u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula

Mjesec hrvatske knjige u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula

Foto: Gradska knjižnica i čitaonica Pula/ustupljena fotografija

Započela je najveća manifestacija u Hrvatskoj posvećena knjizi, knjižarstvu i knjižničarstvu, kojoj se kao i svake godine priključuje Gradska knjižnica i čitaonica Pula. Mjesec hrvatske knjige obilježava se od 15. listopada do 15. studenog.

Ove će se godine održati u okviru Godine čitanja, koja je proglašena na prijedlog Ministarstva kulture i medija s ciljem dodatne promocije knjige i čitanja.

U fokus ovogodišnje manifestacije stavljeni su hrvatski autori odnosno hrvatska knjiga pa je tema "Hrvatski autori u Godini čitanja".

Iako se iz knjižnica uvijek čuje glas za poticanje čitanja, tijekom tih mjesec dana, od 15. listopada do 15. studenoga koliko svake godine traje manifestacija, nastoji se još intenzivnije govoriti i na državnoj razini, ali i u lokalnim sredinama o knjizi i čitanju, a kroz raznovrsne programe knjižnice lokalno uključuju i građane. Cilj manifestacije je istaknuti iznimnu važnost knjige, ali i knjižnica kao mjesta javnog i slobodnog pristupa koja se sve više približavaju građanima.

Manifestacija je organizirana na dva nivoa: sa središnjim programima (program svečanog otvorenja i zatvaranja manifestacije, Nacionalni kviz za poticanje čitanja, obilježavanje Dana hrvatskih knjižnica, Čitateljski maraton, sudjelovanje na Interliberu ili program od posebnog značenja) i na lokalnoj razini, gdje svaka ustanova, gotovo uvijek knjižnica sa suradnicima i partnerima, organizira svoje programe. Takve ili slične programe knjižnice rade tijekom cijele godine, ali svakako ne u tom intenzitetu.

O važnosti manifestacije svjedoče i statistički podaci, koji predstavljaju i svojevrsni trag u vremenu svih uključenih institucija. Prve godine manifestacije (1995.) sudjelovale su 102 knjižnice s petstotinjak programa. Taj je broj s vremenom rastao te je tako 2019. godine u manifestaciji sudjelovalo oko 250 knjižnica i ustanova s više od 2200 programa, vezanih uz temu manifestacije. Ponajviše su to narodne knjižnice, ali se sve više uključuju i školske, a svake godine sudjeluje i određeni broj drugih kulturnih institucija. Cilj je mnogobrojnih programa istaknuti iznimnu važnost knjige, ali i knjižnica kao mjesta javnog i slobodnog pristupa koja se sve više približavaju građanima.

Detaljnije o pojedinim programima moći ćete pronaći na stranicama pulske knjižnice (www.gkc-pula.hr), Facebooku (Gradska knjižnica PulaDječja knjižnica PulaFLIT), Instagramu (knjiznica.pula i djecja_knjiznica_pula) te YouTube kanalu.

Pokrovitelj manifestacije Mjesec hrvatske knjige je Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, a organizator Knjižnice grada Zagreba.