'More je živo'

'More je živo'

(foto: Duško Marušić/ŠPIXSELL)

'More je živo', naziv je radionice koju organizira Prirodoslovno-matematički fakultet iz Zagreba u suradnji s Društvom za ekološka istraživanja PAX.

Svrha je naučiti djecu da je more živo i upozoriti ih na važnost njegova očuvanja. Radionica se održava diljem Jadrana, pa tako i u Istri. 

U radionici pod nazivom 'More je živo' sudjelovalo je 240 učenika od prvog do šestog razreda Osnovne škole Veruda. Radionica je trajala dva dana, prvog su dana održana predavanja u učionicama gdje su se učenici informirali o morskim organizmima. Drugi dan radionice učenici su praktični dio odradili na plaži Valsaline. Učenik 6. razreda Marko Batarilo objašnjava da je njihov zadatak bio pronaći što više morskih organizama.

Na plaži Valsaline sakupili su 40-ak različitih morskih biljaka i životinja, od algi do puževa i rakova. To govori o velikoj biološkoj raznolikosti mora, ističe voditeljica projekta Maja Novosel. Osvještavamo djecu da je more živo i na koji način mogu očuvati Jadransko more, dodala je Maja Novosel te istaknula da je Jadransko more među najočuvanijima na svijetu. Kao takav Jadran je izrazito bogat životom, a takvu vrijednost možemo sačuvati jedino uz edukaciju mladih, zaključila je Novosel. 

Takve su radionice u organizaciji Prirodoslovno-matematičkog fakulteta iz Zagreba održane u svim našim primorskim školama. Njihovi učenici sudjeluju i na on line natjecanju na kojem pokazuju zavidno znanje u poznavanju živog svijeta Jadrana.

Poslušajte više u tonskom prilogu.