Na Gortanovom brijegu otvorena skulptura boškarina

Na Gortanovom brijegu otvorena skulptura boškarina

(foto: Duško Marušić/Pixsell)

Na Gortanovom brijegu, pokraj Pazina otkriven je spomenik istarskom govedu - boškarinu. Spomenik tom blagu istarskog seljaka postavljen je pred edukacijskim centrom Agencije za ruralni razvoj Istre koja godinama radi na očuvanju te izvorne pasmine goveda.

Monumentala skulptura istarskog goveda isklesana je u istarskom kamenu. Teška je 16 tona i zajedno sa postoljem visoka tri metra. Talijanski kipari otac i sin, Gualtiero i Valter Mocceni izrađivali su je 8 mjeseci. I u nju ugradili svoje viđenje boškarina. Njegovu ponos, sromnost, ali i snagu te značaj za lokalnu zaejdnicu.

Ideja postavljanja skulpture bošarina potekla je od Agencije za ruralni razvoj Istre, te Istarske županije. Time su htjeli odati počast tom hranitelju istarskog težaka. Igor Merlić direktor Agencije za ruralni razvoj Istre kaže: " To je simbol Istre, težačkog rada i patnji i muka naših seljaka. Ali simbol je to i nade i vjere u bolju budućnost koja se dogodila", pojasnio je Merlić.

Istarskom je govedu, naime zbog razvoja mehanizacije prijetio nestanak s njiva. No, zahvaljujući Agenciji za ruralni razvoj Istre i njegovom uzgoju u gastronomske svrhe broj boškarina je posljednjih dvadesetak godina sa 90-ak povećao na 2 tisuće.