Tržište EU-a prilika i izazov za Hrvatsku

Tržište EU-a prilika i izazov za Hrvatsku

Marino Baldini (foto arhiv: Duško Marušić/PIXSELL)

U Puli je održana sjednica Gospodarskog vijeća Županijske gospodarske komore, na kojoj je kao gost bio i Marino Baldini, zastupnik u Europskom parlamentu i član parlamentarnog Odbora za ekonomsku i monetarnu politiku. Govorio je o gospodarskim prednostima ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

Veliko europsko tržište, za Hrvatsku je golema prilika i izazov. Velika je ondje i konkurencija našim proizvodima, ali toga se ne trebamo plašiti, istaknuo je europarlamentarac iz Istre Marino Baldini.

Kao član Odbora za ekonomsku i monetarnu politiku pri Europskom parlamentu, Baldini se zauzima i za smanjivanje naknada za kartična plaćanja, koje kod nas još uvijek iznose golemih 4 do 6 posto, dok su primjerice u Danskoj 0,1; a u Njemačkoj 1,8 posto. Na tome se radi u dogovoru s bankarima, velikim trgovcima te Europskom komisijom.

Uz te globalne zadaće, Baldini se posebno zauzima i lobira za boljitak lokalnog gospodarstva i zajednice i to najviše za pomoć mladima. Kad je riječ o vinu teran, uvjeren je da ono ne može biti ničije drugo nego istarsko za što se užurbano priprema temelj kroz niz zakonskih, znanstvenih i promidžbenih postupaka, rekao je danas u Puli europarlamentarac iz Istre Marino Baldini.

Više poslušajte u tonskom prilogu.