Najavljena obnova ceste Buje - graničnim prijelaz Plovanija

Najavljena obnova ceste Buje - graničnim prijelaz Plovanija

(foto: Duško Marušić/Pixsell)

Ove jeseni počinje dugo očekivana izgradnja novog mosta na Dragonji, prema graničnom prijelazu Kaštel. Uz to, ovih je dana najavljena i obnova ceste od Buja prema graničnom prijelazu Plovanija. Radovi bi na tom dijelu trebali krenuti 2019. godine.

Nakon brojnih nastojanja i niza sastanaka između hrvatske i slovenske strane, dertuni most na Dragonji zamijenit će se novim na jesen. Prije nekoliko dana saniran je asfalt na mostu kako bi se spriječio dotok vode u nosivu konstrukciju mosta te kako bi se osigurala sigurnost prometa posebno tijekom sezone, pojašnjana gradonačelnik Buja Fabrizio Visintin. Dodaje kako se nakon turističke sezone sadašnji most ruši i počinje izgradnja novoga. Kao privremeni prijelaz preko Dragonje bit će postavljen pontonski most, a promet će se u to vrijeme najvjerojatnije odvijati jednosmjerno, odnosno uz regulaciju semafora, kaže Visintin.

S investitorom Hrvatskim cestama dogovorena je i obnova asfalta u dužini od 800 metara od mosta Dragonje prema Bujama. S Hrvatskikm cestama dogovoren je i početak projektiranja ceste na potezu od Buja do graničnog prijelaza Plovanija u dužini od 7 i pol kilometara. A radovi bi se, kaže gradonačelnik Visintin odvijali u tri faze. U prvoj fazi obnovit će se dionica od Plovanije do prvog kružnog toka i na tom će se dijelu izgraditi još jedna prometna traka. U drugoj fazi izgradit će se rotor, a u trećoj obnoviti preostala dionice ceste do Buja, pojasnio je Fabrizio Visintin.

Na novoj dionici ceste Buje - granični prijelaz Plovanija izgradit će se veliki kružni tok i to na križanju koje spaja Umag, Kaštel, Buje i Plovaniju. Nakon završetka radova poboljšat će se sigurnost te protočnost prometa, kaže Fabrizio Visintin. No tada će svakako i mnogobrojnim turistima ulazak u našu zemlju preko Plovanije, ali i Kaštela oku biti ugodniji.