Napustio nas je maestro Dušan Prašelj

Napustio nas je maestro Dušan Prašelj

Prašelj u razgovoru za Radio Pulu s Brunom Krajcarom 2008. (foto: Mauro Giorgi /HRT)

U 88. godini života, 04. rujna, napustio nas je maestro Dušan Prašelj. Skladatelj, dirigent, voditelj zborova, koji nas je posebno zadužio očuvanjem autohtonog melosa Istre, Primorja i sjeverno jadranskih otoka.

Dušan Prašelj

Maestro Prašelj, inače posljednji živući učenik Ivana Matetića Ronjgova, nije odustajao od svojih načela, zalažući se za aktivno promišljanje tradicijske glazbe kako u izvornom obliku, tako i u umjetničkim skladateljskim ostvarenjima.

Rođen je na Sušaku 19. prosinca 1931. Glazbeno školovanje započeo je kod Ivana Matetića Ronjgova u riječkoj glazbenoj školi. Na Muzičkoj akademiji u Zagrebu diplomirao je 1960. godine na Teoretsko–pedagoškom odjelu, a dirigiranje je diplomirao na Akademie für Musik und darstellende Kunst u Beču, kod profesora Hansa Swarovskog. Djelovao je kao profesor u Srednjoj glazbenoj školi Ivan Matetić Ronjgov u Rijeci. Kao čembalist svirao je u ansamblu Zagrebačkih solista. Od 1969. do 1977. bio je direktor i dirigent opere Narodnog kazališta Ivan Zajc u Rijeci. Kratko je vrijeme živio u Rovinju gdje je bio tajnik Rovinjskih muzičkih susreta. Od 1978. godine tajnik je, odnosno ravnatelj, Kulturno–prosvjetnog društva Ivan Matetić Ronjgov. Radio je i kao docent na Pedagoškoj akademiji u Puli i na riječkome područnom odsjeku Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu. Zarana se počeo baviti dirigiranjem. Tijekom karijere vodio je niz zborova i s mnogima postizao niz uspjeha i nagrada, podjednako u zemlji kao i u inozemstvu. Kao upravitelj Ustanove “Ivan Matetić Ronjgov”, čiji je osnivač i djelatnik, više od dva desetljeća vodio je jedan od najuspješnijih hrvatskih zborova “Jeku Primorja”. Utemeljitelj je i dirigent Riječkog oratorijskog zbora “Ivan Matetić Ronjgov”. Skladatelj je stotinjak zborskih skladbi, od kojih je dio objavljen u zbirci “Baklje na Učki”. 

Posebice je zaslužan za priređivanje prvih izvedbi duhovnih djela Ivan pl. Zajca te promicanje opusa Ivana Matetića Ronjgova.

Osvojio je brojne nagrade na festivalima i natjecanjima zborova (međunarodne nagrade u Velikoj Britaniji, Španjolskoj, Francuskoj i Italiji); Nagrada grada Rijeke x2 (za dirigentsko djelovanje, 1973., za uređivanje knjige Zaspal Pave, zbirke Matetićevih zapisa narodne glazbe, 1991.); Nagrada Grada Rijeke za životno djelo (1998.); Nagrada Ivan Matetić Ronjgov Čakavskog sa-bora (2006.); Nagrada Županije primorsko– goranske za životno djelo (2008.). — Odličje Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića (1996.).

Posljednji ispraćaj Dušana Prašelja bit će u utorak, 10.rujna u 12.30 sati na groblju Trsat.