Nastavlja se borba za seoska dobra u Lanišću

Nastavlja se borba za seoska dobra u Lanišću

(foto: Duško Marušić/Pixsell)

Stanovnici Račje Vasi, malog sela u podnožju Ćićarije, podnijeli su kaznenu prijavu protiv nepoznatih počinitelja, nakon što im je država nacionalizirala 320 hektara seoskog dobra, i oštetila ih, po njihovoj procjeni, za tri milijuna i dvjesto tisuća kuna.

Zajedničkim novcem mještani su počeli kupovati zemljište na dražbi 1833., godine, za ispašu stoke. Danas stoke nema, ali ostale su šume. Svaki stanovnik sela ogrjev dobije besplatno, a od prodaje drva godišnje uprihode stotinjak tisuća kuna. Antun Medica stanovnik Račje Vasi kaže: " Od tih prihoda koje mi postignemo i ostvarimo od eventualnog viška drva, mi održavamo sve zajedničke objekte u selu. Održavamo bivšu školu, crkvu, održavamo izvor vode, održavamo groblje, seosko groblje, naše selo potpuno je autonomno", pojasnio je Antun Medica.

U siromašnoj općini Lanišće, ovo je model opstanka. No, zakoni ne priznaju seoska dobra; kako vlasništvo nad zemljom nije privatno, mora biti državno. Tako se država uknjižila kao vlasnik 320 hektara šume i pašnjaka pa čak i kao vlasnik seoskog izvora vode. Edo Črnac,stanovnik Račje Vasi ističe: " Ne mogu zamisliti da se sada u našoj demokratskoj državi na taj način otima zemljište. Dakle koje je u posjedu 185 godina ljudima iz ovog sela", rekao je Črnac.

Mještani strahuju od daljnjeg upisivanja države na još oko 1200 hektara seoskoga dobra. Ovaj problem dijeli i drugih desetak sela u općini Lanišće. Roberta Medica načelnica općine Lanišće ističe kako ovaj problem mora riješiti država, koja je i zakomplicirala stvar. Znači Vlada, Sabor, ministar pravosuđa, državne institucije treba upoznati i nametnuti taj naš problem koji treba dobiti zakonodavne okvire, kaže Medica.

Mještani vjeruju kako će njihovo zemljište završiti kao lokacija za vjetroelektrane, koje su na tom području u prostornom planu, te da ih se država pokušava riješiti kao partnera u tom projektu.