Nedonošenje prostornih planova koči investicije u Grožnjanu i Buzetu

Nedonošenje prostornih planova koči investicije u Grožnjanu i Buzetu

(foto: Duško Marušić/Pixsell)

Grožnjan godinu i pol dana čeka izmjene i dopune Prostornog plana uređenja koji za njih izrađuje opatijska tvrtka. I Buzet od istog izrađivača, čeka prijedlog izmjena i dopuna Prostornog plana. Sve to koči investicije, a u opatijskoj tvrtki ističu kako će dokumenti biti gotovi do kraja godine.

Na mjestu gdje je trebao biti izgrađen mali hotel te ugostiteljski objekti još je sve prazno. Izmjene i dopune prostornog plana nisu prihvaćene - pa su mnogi projekti na čekanju. Claudio Stocovac načelnik Grožnjana kaže: " Radi se tu o interesu za gradnju u turizmu, privatnu gradnju, poslovne prostore. Evo mogu naglasiti nekoliko turističkih punktova, potom jedna hala koja bi donijela 10-ak novih radnih mjesta", kaže Stocovaz.

Općina Grožnjan prije više od godinu dana osigurala je uvjete za izradu izmjena i dopuna prostornog plana. No izrađivač dokumenta tvrtka Geoprojekt , unatoč zadanim rokovima, to do danas nije obavila. Kažu da krivnju snose svi sudionici u izradi dokumenta: općina, Županija,javna poduzeća, građani. Igor Lončar član uprave Geoprojekta ističe kako se ne radi o jednokratnom događaju već po samoj prirodi stvari o prilično dugom procesu u kojem se zahtjevi i stavovi kako naručitelja tako i drugih sudionika mjenjaju i dopunjavaju i ne na vrijeme. I na kraju ostaje na izrađivaču da ih poštivajući stuku uobiči u jedan sustavan, cjelovit i kvalitetan dokument, kaže Lončar.

Sličan slučaj i u Buzetu. I tamo se kasni s izradom prostornog pana. Siniša Žulić gradonačelnik Buzeta: " Naravno da nismo zadovoljni dinamikom izrade prostornog plana koja je započela još početkom 2014. godine gdje je tvrtka Geoprojekt na javnoj nabavi slijedom najeftinije ponude dobila posao. Nažalost zbog neke fluktuacije ljudskih resursa u toj tvrtki to se značajno odužilo. No ja mislim da smo sada na kraju", kaže Žulić.

Ipak dobra je vijest da bi izmjene i dopune Prostornog plana Grožnjana i Buzeta trebale biti gotove do kraja godine. Tada će se dogodit i željene investicije.