Nedostatak sezonaca u istarskom turizmu

Nedostatak sezonaca u istarskom turizmu

(Foto:Goran Stanzl/PIXSELL)

Još jedan apel zbog kroničnog nedostatka radnika! Obrtnička komora Istarske županije e uputila je Vladi zahtjev za što hitnije odobravanje dodatnih kvota za zapošljavanje stranaca. Ističu, domaćih radnika nema i sezona se neće moći odraditi kvalitetno.

Vlasnik i jedini radnik, od 6 do 14 svakog dana poslužuje goste. Radnicu bezuspješno traži od ožujka. Od 6 najavljivanih radnika za Zavoda za zapošljavanje, pojavila se jedna. Nakratko.

"Zadnja je potpisala ugovor i nije se pojavila na poslu idućega dana. A ja je moram zakonski dan ranije prijaviti, a ne znam hoće li doći, tako da je to još jedan od apsurda hrvatskoga zapošljavanja", kaže.

Vlasnik poznate pulske slastičarnice odlučio se na pomalo neuobičajen korak. Pismeno se ispričao gostima jer ih nema tko uslužiti. Mjesecima traži radnike i nudi stalan posao.

"Pomoćnog slastičara, pomoćnog pekara, samostalnog pekara, samostalnog slastičara, trgovca, ugostitelja, otvorenih imamo ne znam ni sam koliko natječaja, i bukvalno ništa, ništa", objašnjava.

Dok domaći ili traže posao izvan Hrvatske ili im se raditi ne da, na šalteru za strance u MUP-u gužva. Jedna poslodavac primjerice iz rodne Bosne doveo sebi i drugima već 50 radnika.Od zavarivača, brusača, metalska struka kompletno, i ugostitelja, konobara, kuhara.U Bosni posla ima, no plaće su kažu male:

"Pa, eto, 500 maraka, ovisno od posla. A ovdje maltene duplo više."

Obrtničkoj komori Istre javilo se gotovo 50 poslodavaca koji za radnom snagom vape, traže veće kvote. Kvotama usprkos izmiče i tržište radne snage BiH, Srbije. Pretiče nas Slovenija. Njezini naime zakoni dopuštaju poslodavcima da automatski krenu prema stranim tržištima, nema li na njihovom Zavodu domaće kvalificirane radne snage.