Nova Osnovna škola na Finidi prve učenike primit će u rujnu

Nova Osnovna škola na Finidi prve učenike primit će u rujnu

(foto: Duško Marušić/Pixsell)

40 tisuća kvadrata, trodijelna dvorana od tri tisuće i 600 kvadrata, 20 učionica - sve skupa 54 milijuna kuna. Velike su to brojke nove škole u Poreču, prve koja se gradi nakon 40 godina. U povodu dana Grada, 30. travnja organiziran je obilazak gradilišta na Finidi.

Završeno je 85 posto radova nove porečke škole na Finidi. Uređuje se unutrašnjost za 560 učenika koji će trećeg rujna proći kroz vrata škole. Privremena ravnateljica škole Suzana Poropat Božac ističe kako će, s obzirom da je ovo velika škola, roditelji djece iz Poreča dobiti priliku raditi u jednoj smjeni, dobiti mogućnost ustaljenog ritma rada te više vremena poslijepodne za aktivnosti s roditeljima.

Prvi put nakon 40 godina, porečki će osnovnoškolci, dakle, na nastavu u jednoj smjeni. Veliki korak za Poreštinu. Istarski župan Valter Flego kaže: "Znate onu latinsku- ne učim radi škole, učim za život, ali ne možemo učiti ako nemamo gdje", rekao je Flego. 

A djecu će u porečkoj školi na Finidi obrazovati već poznati učitelji i profesori iz postojeće osnovne škole. Uz učitelje, sele se i školarci. Od prvog do osmog razreda, prema mjestu stanovanja. Loris Peršurić gradonačelnik Poreča kaže kako nakon prošlogodišnjeg jednog razreda prvašića više, ove godine imamo još dva razreda, raste prirodnio prirast i useljava se više nego što iseljava. 

S obzirom da sve teče prema planu škola će biti gotova do špice turističke sezone. Paralelno se uređuje i dvorana koja je hodnicima povezana sa školom za učenike, ali i sportaše i rekreativce. Uređuje se i okoliš. 

Uz to prošloga je tjedna potpisan i ugovor za gradnju prilazne prometnice, vrijedne 10 milijuna kuna. Radovi počinju početkom svibnja. Sve bi trebalo biti spremno za prvi radni dan sljdeće školske godine.