Nova pješačka staza "Auranija"

Nova pješačka staza "Auranija" Nova pješačka staza "Auranija"
Staza Aurania (Foto: TZ Središnje Istre/ustupljena fotgorafija) Staza Aurania (Foto: TZ Središnje Istre/ustupljena fotgorafija)
Staza Aurania (Foto: TZ Središnje Istre/ustupljena fotgorafija) Staza Aurania (Foto: TZ Središnje Istre/ustupljena fotgorafija)

Staza Aurania (Foto: TZ Središnje Istre/ustupljena fotgorafija)

U Boljunu, u Općini Lupoglav, predstavljena je nova pješačka staza na području Turističke zajednice Središnje Istre – Staza Aurania. Riječ je o kružnoj pješačkoj stazi, čiji je start u mjestu Vranja – pokraj stare škole, a dužina iznosi 11,5 kilometara uz 450 metara visinske razlike.

Staza prolazi mjestima Sergovija, Rumanija, zatim prolazi Boljunom te se preko Šekulini i Vukovije stiže natrag u Vranju. Zbog konfiguracije terena i tehničkih karakteristika, svrstana je u srednje teške staze i cijelom je duljinom označena zeleno-žutim markacijama, kao i oznakom Istra trails s brojem 731. Za šetnju ovom stazom, potrebno je izdvojiti otprilike tri sata.

Kao područje s iznimnim potencijalom za daljnji razvoj outdoor ponude, realizacijom projekta povezane su i već postojeće planinarske staze s dodatnim sadržajem - ugostiteljsko-turističkom ponudom. Naime, uz samu stazu nalaze se tri konobe (Ema, Tomaško i Boljunska konoba), jedna medna točka (OPG Baričević), jedan sirar (PO Buretić) te kulturno-povijesna baština Boljuna (kaštel, crkve, vidikovac). Također u Vranji i Boljunu nalaze se i brojni smještajni objekti.

Uređenje i obilježavanje nove pješačke staze sufinancirano je sredstvima UO za turizam Istarske županije, Općine Lupoglav te TZ središnje Istre. Općina Lupoglav je navedeni projekt kandidirala na javni poziv Program poticanja turističkih manifestacija, projekata i proizvoda na turistički manje razvijenim područjima u 2021. godini, a za isti joj je odobreno 10.000,00 kn.

Organizirano je besplatno pješačenje stazom Aurania TZSI i Općina Lupoglav u subotu, 25. rujna u 10 sati u pratnji licenciranih vodiča. Maksimalan broj sudionika je 40, a svoje mjesto možete rezervirati putem e-maila info@central-istria.com, do petka 24. rujna.