Novi onkološki lijekovi samo u kliničko bolničkim centrima

Novi onkološki lijekovi samo u kliničko bolničkim centrima

(foto: Duško Marušić/Pixsell)

Neki novi onkološki lijekovi smjet će se primjenjivati isključivo u kliničkim bolničkim centrima, stiže najava iz HZZO-a. Tisuće pacijenata s malignim bolestima zgrožene su. Iz manjih bi sredina, među kojima je i Pula, sada na liječenje morali putovati u udaljene veće bolnice.

Inovativni lijekovi za mnoge su spas, liječenje blizu mjesta stanovanja melem na ranu. Milan Bulajić svoj bi karcinom morao liječiti u 100 kilometara udaljenoj Rijeci, umjesto kao dosad u rodnoj Puli. "Sam sam, žena mi je isto bolesna, i sad to da me još spopadne. Ja bih vjerujte odustao, ne bih prihvatio nikako, odlazak dalje iz Pule", kaže Bulajić.


Zakon o zdravstvenoj zaštiti jamči jednakost svim pacijentima. Savo Ljuboja osjeća se ovom najavom kao pacijent drugoga reda. "Imam karcinom debeloga crijeva, sad su metastaze na jetri, primam terapiju, ovdje se dobro osjećam, osoblje je super. - Što bi ova odluka za vas značila? - Glupost, što drugo, pogodilo bi me, financijski, vremenski, svakako", pojašnjava Ljuboja.

Liječnici su se na odluku HZZO-a žalili. Najavljeno im je da će biti riječ samo o rijetkim lijekovima, za mali broj slučajeva. Dragan Trivanović voditelj Odjela internističke onkologije i hematologije OB Pula kaže: "Sad ispada da su svi lijekovi, a to su lijekovi za liječenje raka pluća, raka dojke, za sam početak liječenja, to je veliki broj pacijenata koji će morati odlaziti na kliniku", rekao je Trivanović.

Slijedimo svjetsku praksu, štitimo pacijente, poručuje ministar zdravstva Milan Kujundžić sa skupa u Opatiji.

Odluka je donijeta bez najave i pripreme, ogorčeni su onkolozi, kaže Dragan Trivanović. Dodaje da ono što je najgore bez uputa kako ćemo te pacijente slati na kliniku, nije to mali broj. Treba, ističe Trivanović organizirati termine na klinikama, treba tim pacijentima organizirati prijevoz, po meni sve vrlo nepripremljeno od strane koji su donijeli tu smjernicu.

Iz HZZO-a priopćenjem poručuju - odluka još nije konačna. "Zaprimili smo zahtjeve općih bolnica o izmjeni i dopuni Osnovne liste kako bi se onkološki pacijenti inovativnim lijekovima mogli liječiti i u općim bolnicama. Zahtjevi su trenutno u postupku razmatranja, no do konačne odluke Upravnog vijeća HZZO - ne možemo govoriti o ishodu postupka." 

Iz pulske bolnice ističu da je riječ o paradoksu. Manjim se bolnicama uskraćuje pravo da daju nove lijekove, zbog sigurnosti pacijenata, a upravo su te bolnice dosad uspješno provodile mnoga klinička ispitivanja. I onako izmučenim pacijentima ova bi odluka povećala agoniju a mnogi bi zbog nemogućnosti putovanja od nastavka liječenja odustali.