Obilježen Dan antifašističke borbe

Obilježen Dan antifašističke borbe Obilježen Dan antifašističke borbe
.Foto: Grad Pula/ustupljena fotografija .Foto: Grad Pula/ustupljena fotografija
Foto: Grad Pula/ustupljena fotografija Foto: Grad Pula/ustupljena fotografija
Foto: Grad Pula/ustupljena fotografija Foto: Grad Pula/ustupljena fotografija
Foto: Grad Pula/ustupljena fotografija Foto: Grad Pula/ustupljena fotografija
Foto: Istarska županija/ustupljena fotografija Foto: Istarska županija/ustupljena fotografija

Foto: Grad Pula/ustupljena fotografija

Tradicionalnim polaganjem vijenaca na spomen-obilježja u Puli i Plovaniji obilježen je Dan antifašističke borbe. Dan antifašističke borbe obilježava se u znak sjećanja na 22. lipnja 1941., kada je u šumi Brezovica pored Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred.

Vijence su u Titovom parku u Puli na spomeniku palim borcima i žrtvama fašizma te na spomeniku palim antifašističkim borcima na pulskom Gradskom groblju položili gradonačelnik Filip Zoričić predsjednica Gradskog vijeća Grada Pule Dušica Radojčić, zamjenici gradonačelnika Ivona Močenić i Bruno Cergnul, saborski zastupnik Marin Lerotić, pročelnik Ureda Grada Aleksandar Matić, pročelnik Kabineta župana Istarske županije Ivan Glušac, predstavnici Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Pule, predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata i pulske udruge branitelja i predstavnici policijske uprave.

Uz polaganje vijenaca i himnu, prisutnima se obratio predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Pule Boris Siljan koji je zahvalio Gradu Puli na velikoj podršci čuvanju antifašističke baštine te podsjetio kako su se Istra i Pula među prvima u Europi pobunili protiv fašista te da je ujesen 1943. godine donesena povijesna odluka o pripojenju Istre matici zemlji Hrvatskoj.

Predsjednica Gradskog vijeća Dušica Radojčić navela je kako se prije 80 godina osnovao prvi odred - antifašistička postrojba u ovom dijelu Europe: - Oni su hrabro ustali protiv neviđenog zla, promijenili sudbinu svijeta i postavili temelje slobode i demokracije, te kako i dan danas moramo čuvati i temeljiti bolji svijet na antifašističkim vrijednostima. Dodala je i kako obilježavanjem Dana antifašističke borbe sjećamo se žrtva hrabrih partizana i time podsjećamo na borbe za suštinske ljudske vrijednosti koje nikad nesmiju stati, podrška i solidarnost ispred nasilja i fašizma, rekla je predsjednica Gradskog vijeća Dušica Radojčić.

Središnja proslava Dana antifašističke borbe za područje Bujštine održana je u Plovaniji gdje se održava još od 1981. godine, kada je na mjestu starog spomen obilježja podignut monumentalni spomenik palim borcima i žrtvama fašističkog terora.

U svom govoru okupljenima, istarski župan Boris Miletić istaknuo je kako danas obilježavamo stradanje svih žrtava fašističkog terora i odajemo spomen palim borcima u borbi protiv fašizma i nacizma s Bujštine i cijele Istre.

- Antifašizam je jedna od naših temeljnih vrijednosti koju slavi čitava Europa te koja je utkana kako u županijski Statut, tako i u Ustav Republike Hrvatske. Dobro znamo koliko je teška bila borba naših predaka, a znamo i koliko ona danas vrijedi. Oblici fašizma, nažalost, još uvijek postoje među nama, čemu smo i danas svjedočili u Puli gdje su noćas vandali oskrnavili poprsja istarskih narodnih heroja i heroina te spomenik palim narodnooslobodilačkim borcima. Podsjetit ću kako se Istarski demokratski sabor prvi u Hrvatskom saboru zalagao za kazneno sankcioniranje jednog neprimjerenog pozdrava. Kao župan, nastavit ću se zalagati za očuvanje naše antifašističke baštine i boriti za jedan bolji i tolerantniji svijet -rekao je istarski župan.

Zamjenica župana Jessica Acquavita istaknula je važnost prenošenja vrijednosti antifašizma na mlađe generacije.

-To je naša moralna obveza, obveza koju dugujemo svima onima koji su žrtvovali svoj život kako bi ostvarili ideale antifašizma. Danas je to potrebno, možda više nego ikada, upravo zato jer živimo u neizvjesnim vremenima u kojima postoji opasnost da zaboravimo na značenje borbe naših predaka. Kažu da se povijest uvijek ponavlja, a ja kažem da svi mi moramo poduzeti sve što je u našoj moći da se ovaj dio povijest više ne ponovi - istaknula je zamjenica župana. 

Na komemorativnom skupu u Plovaniji sudjelovali su i gradonačelnik Grada Buja, predsjednik Organizacijskog odbora Edi Andreašić,  saborska zastupnica Katarina Nemet, delegacije iz Slovenije i Italije te gradonačelnici i načelnici sa područja Bujštine.