Obilježeno stradavanje četvorice pirotehničara u pulskoj Zračnoj luci

Obilježeno stradavanje četvorice pirotehničara u pulskoj Zračnoj luci

(foto: Duško Marušić/Pixsell)

U povodu obljetnice ratnog stradavanja četvorice pirotehničara u pulskoj Zračnoj luci, vijence su kod središnjeg križa na pulskom groblju položili predstavnici Grada Pule i Istarske županije, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, Policijske uprave Istarske te braniteljskih udruga.

Na današnji dan 1991. godine, točno u 14 sati i 10 minuta odjeknula je na pulskom aerodromu strahovita eksplozija. Nekoliko međusobno spojenih i vrlo sofisticiranih upaljača detoniralo je više od dvadeset punjenja TNT-a u prvoj cijevi pod poletno-slijetnom stazom aerodroma. Pirotehničari su znali da su niški specijalci JNA, koji su vojni aerodrom napustili dan ranije, minirali pistu, znali su i gdje je eksploziv, ali nisu znali kako funkcioniraju upaljači. Eksplozija je zauvijek prekinula živote pričuvnih policajaca Dušana Bulešića i Marijana Vinkovića te zrakoplovaca Steve Grbića i Vicalja Marjanovića. 


Pulski je aerodrom i njegova pista u narednih nekoliko mjeseci razminiran i tako pripremljen za dostavu toliko potrebnog oružja za obranu Hrvatske, no četiri su života zauvijek izgubljena, a u zraku i nakon toliko godina ostaje pitanje - zašto ljudi koji i danas žive u Puli, a imali su neophodnu informaciju, nisu na vrijeme upozorili na opasnost od postavljenog eksploziva pod pistom pulskog aerodroma.