Objavljen Remiks identiteta 6 udruge Metamedij

Objavljen Remiks identiteta 6 udruge Metamedij

Foto: snimka zaslona/Metamedij

Glazbeno izdanje Remiks identiteta 6 istoimenog projekta i natječaja za remiksiranje koji je provela pulska udruga Metamedij objavljeno je na Bandcamp profilu Metamusic udruge Metamedij i može se besplatno preuzeti.

Remiks identiteta je (glazbeni) projekt udruge Metamedij koji se provodi u sklopu MMLab-a i glazbenog community studija Metamusic – kreativnih laboratorija Društvenog centra Rojc, a čija je svrha lokalnim umjetnicima omogućiti uvjete za glazbenu produkciju. Projekt nastoji uspostaviti dijalog između tradicijske i suvremene glazbe, te istražuje mogućnosti komunikacije među društvima, kulturama, tradicijama, povijesnim razdobljima i smjerovima kroz suvremenu glazbu, remiksirajući tradicijsku glazbu sa suvremenom.

Cilj radionice je producirati vlastite remikseve kroz grupni rad i stručno mentorstvo te educirati polaznike o upotrebi digitalnih alata za produkciju glazbe. Koristeći remiks kao metodu novomedijske produkcije, aktivnost dopušta mladima da propituju glazbeno stvaralaštvo u digitalnom okruženju, te razmišljaju o pravcima kretanja tradicijske glazbe i novim načinima njenog postojanja. Cilj aktivnosti je odmaknuti se od stereotipnog i nedovoljno promišljenog
shvaćanja remiksa, te ga prikazati kao alat za radikalan i refleksivan pristup, kojim se preispituju forme i sadržaji nekih izvornih skladbi te pronalaze razne mogućnosti suvremenog kontekstualiziranja.

Ono što Remiks identiteta 6 čini posebnim je i dinamika kojom se projekt održao. Naime, zbog nemogućnosti organiziranja uobičajenih teorijskih i praktičnih radionica uživo koje uključuju i rad u studiju, udruga Metamedij je odlučila promijeniti format te je raspisala javni natječaj za remiksiranje glazbe. Svi zainteresirani su nakon prijave dobili samplove nastale na prethodnim radionicama Remiks identiteta i to pjesama „Kapitane mili“, „Jena kopa visoka“ i „Daj mi mala“ u izvedbi Noela Šurana i Zorana Karlića.

Zadatak prijavitelja bio je na što kreativniji i eksperimentalniji način reinterpretirati tradicionalnu glazbu. Stručni žiri u sastavu Matko Šašek - Koolade, Milan Đurić, Noel Šuran i Marino Jurcan odabrao je dva najbolja rada koja su nagrađena, a širi izbor najboljih radova objavljen je na ovom zajedničkom albumu. Šašek (Koolade), Đurić (Neki stranac) i Jurcan (Morski) su također doprinijeli ovom izdanju svojim remiksevima tradicijske glazbe Istre.

Album se može besplatno preuzeti na ovoj poveznici:
https://metamusicproduction.bandcamp.com/album/remix-of-identity-6

Pjesme je osim na Bandcampu moguće poslušati i na YouTube kanalu udruge Metamedij:
https://www.youtube.com/channel/UC8hG-i5ZDUQbzsUIrtTtEjA/videos