Od sutra, maska nije obvezna tijekom nastave u istarskim školama

Od sutra, maska nije obvezna tijekom nastave u istarskim školama

foto: MARCO RAVAGLI/KIKA/PIXSELL

U Istri se nastavlja dobra epidemiološka situacija, danas nema novooboljelih. Zbog toga je županijski stožer odlučio da učenici i nastavnici u školama, od sutra, neće morati nositi masku tijekom nastave u učionici. No, maske su i dalje obavezne u zajedničkim školskim prostorima.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja te hrvatski zavod za javno zdravstvo predvidjelo je da se u slučaju povoljne epidemiološke situacije mjera nošenja zaštitne maske može privremeno ukinuti. Tu je mogućnost u dogovoru sa epidemiolozima i osnivačima škola, donio Istarski stožer civilne zaštite, ističe njegov načelnik Dino Kozlevac. Maske dakle više u učionicama nisu obvezne, no u hodnicima i zajedničkim prostorijama da.

Odluku o nenošenju maski u učinonicama pozdravili su ravnatelji osnovnih škola, ali i srednjih. Ravnatelj pulske Gimanzije Filip Zoričić istaknuo je da su pulski gimnazijalci bili do sada vrlo disciplinirani i odgovorni te nosili maske, te da će im ova odluka olakšati polaženje nastave.

Pogorša li se epidemiološka situacija, na nekom području, vraća se i obveza nošenja maski. Inače u Istri danas nema novozaraženih, izlječene su tri osobe, pa je trenutno 52 -je aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 378 osoba.