Odgođen stečaj Uljanik Brodogradilišta, čekaju se kineski investitori

Odgođen stečaj Uljanik Brodogradilišta, čekaju se kineski investitori

Uljanik (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Trgovački sud u Pazinu odgodio je donošenje odluke o stečaju najvećeg Uljanikovog poduzeća 'Uljanik Brodogradilišta'. Novo ročište zakazano je za 13. svibnja. Dotad se puno nade ulaže na dolazak kineskih investitora koji će na Prvi svibnja posjetiti pulsko i riječko brodogradilište Uljanik grupe.

Pokušat ćemo iskoristiti još jednu priliku, rekao je predsjednik Uprave Uljanik Brodogradilišta Sandi Božac. Ako ima naznaka za suradnju s kineskim investitorima, i pismena namjera bit će napredak, kaže Božac.

U Uljaniku je trenutačno 1150 radnika, na posao ih dolazi oko 350, od čega je 80 posto radnika u štrajku. Sindikati traže garanciju radnicima da će im biti isplaćeno osam punih zarađenih plaća. Međufinanciranje je za to ključno, čak i ako kineski investitori uđu u Uljanik, kaže član Nadzornog odbora Samir Hadžić.

Povjerenik Jadranskog sindikata Boris Cerovac ističe kako bi bilo pametnije da je na ročištu danas bio premijer ili netko iz Vlade, jer samo Vlada može osigurati privremeno financiranje. Radnici žele raditi, ali ne mogu gladni, ističe Đino Šverko iz Sindikata metalaca te dodaje keko su ljudima prekršena temeljna prava.

Ova odluka je ispravna, kaže povjerenik Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije u Uljaniku Fabricio KalčićKonačno smo prvi put dobili konkretan rok da se na stol se stave dokazi kako je pronađen partner te da je nastavak poslovanja moguć, ističe Kalčić.

Dolazak kineskih investitora najavljen je za Prvi svibnja kada će se obići pulsko i riječko brodogradilište te konačno dobiti naznaka za eventualni spas Uljanik grupe. Ministar gospodarstva Darko Horvat ističe kako je jedino s pravim strateškim partnerom moguće provesti restrukturiranje.

Vidjet ćemo što će dubinska analiza pokazati, pojašnjava ministar financija Zdravko Marić. Trebmo čuvati interese i braniti porezne obveznike od različitih neželjenih udara, a mislim da je ovdje jasno kako se ovakav model pokazao neodrživim, ističe Marić.

Premijer Andrej Plenković ističe da je Vlada dosad učinila sve što je moguće, a tako će biti i što se plaćanja jamstava tiče.

Novo ročište za društvo 'Uljanik Brodogradilište' sazvano je za 13. svibnja u 9 sati. Ne bude li račun toga dana odblokiran – proglasit će se stečaj.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Odgođen stečaj Uljanik Brodogradilišta, čekaju se kineski investitori