Odluka o prodaji poslovnih prostora u Pazinu podjelila vijećnike

Odluka o prodaji poslovnih prostora u Pazinu podjelila vijećnike

(foto: Duško Marušić/Pixsell)

Prijedlog odluke o prodaji devet poslovnih prostora u Pazinu unio je raskol između vladajućih i oporbenih vijećnika. Oporba smatra da se treba napraviti popis nekretnina da se vidi je li prodaja racionalna, vladajući ističu kako će se prodajom nekretnina podmiriti obveze iz prethodnih razdoblja.

Atilio Šveić brijačku radnju u Pazinu ima 40 godina u najmu. Uredno podmiruje svoje obveze i sada bi spornu nekretninu kupio i u nju uložio. Ističe kako bi prostor drugačije uredio, a isto tako i vanjsku fasadu gdje je prije nekoliko godina pala fasada i nitko to nije popravio, kaže Šveić.

Grad Pazin devet nekretnina na najatraktivnijim pozicijama planira prodati. Na taj će način u iduće tri godine namaknuti po milijun kuna i tako podmiriti obaveze, kako bi se mogao kreditno zadužiti i taj novac uložiti u kapitalne projekte, pojašnjava gradonačelnik Pazina Renato Krulčić. Dodaje kako je jedan od modela prodaja poslovnih prostora, a drugi je prodaja građevinskog zemljišta u vlasništvu grada kako bi se osigurala sredstva za izgradnju Doma za starije osobe te Autobusnog kolodvora.

No oporbeni vijećnici tvrde nismo ni za ni protiv prodaje, ali moramo znati što grad od nekretnima posjeduje. A nismo dobili dovoljno podataka je li prodaja isplativa, ističe Suzana Jašić nezavisna vijećnica na listi SDP-a. Pojašnjava kako traže popis nekretnina, kakve su to nekretnine, gdje je njihova lokacija te u kojem su stanju.

Ivica Franković iz HDZ-a pak, upozorava da postoji u gradu prostora koji nisu u najmu i koji se mogu prodati, a od njih grad trenutačno nema prihoda. I iz njih bi se, dodaje Franković mogla "pokrpati" proračunska rupa koja se "krpa" prodajom ovih prostora.

Oporbeni vijećnici dat će prijedlog da se izradi dugoročni plan upravljanja nekretninama, a vladajuću u Pazinu pak ističu kako bi se prodaja obavljala prema zacrtanim kriterijima, treba još procijeniti vrijednost nekretnina, te tek onda vidjeti hoće li se u konačnici prodati svih devet poslovnih prostora.

Pazinsko Gradsko vijeće o tome će zasigurno još dugo raspravljati.