Održan 7. memorijalni kup u podvodnom ribolovu Erik Radin

Održan 7. memorijalni kup u podvodnom ribolovu Erik Radin Održan 7. memorijalni kup u podvodnom ribolovu Erik Radin
Foto: Klub Erik Radin/ustupljena fotografija Foto: Klub Erik Radin/ustupljena fotografija
Foto: Klub Erik Radin/ustupljena fotografija Foto: Klub Erik Radin/ustupljena fotografija
Foto: Klub Erik Radin/ustupljena fotografija Foto: Klub Erik Radin/ustupljena fotografija

Foto: Klub Erik Radin/ustupljena fotografija

Proteklog se vikenda, nakon godinu dana stanke izazvane Covid pandemijom, u Novigradu, u organizaciji Sportsko ribolovnog kluba Erik Radin, održao 7. memorijalni kup u podvodnom ribolovu Erik Radin. Sudjelovalo je 18 ekipa.

Ronilo se u podmorju sjeverno od Novigrada, pa sve do Savudrije. Ulovljen je velik broj primjeraka ribe, a sve one teže od 400 grama ušle su u obzir za bodovanje.

Ukupan ulov iznosio je 47 kilograma ribe i 53 kilograma ugora, a među njima je bilo i nekoliko lijepih primjeraka težih od kilograma. Uz ugore, koji su validni ako su teži od 2,5 kilograma, najčešći ulovi bile su salpe, cipli i konji. Po terminologiji podvodnog ribolova ugori spadaju u divljač, a sve ostalo je riba.

Najbolji rezultat ostvarila je ekipa Lubena iz Rijeke u sastavu Boris Reinić, Aleksandar Tomić i barkajol Renato Oblak s 23.465 bodova. Drugo mjesto osvojila je ekipa Erik Radin Pješčana uvala u sastavu Danjel Županić, Dejan Micković i barkajol Mario Dodici s 19.235 bodova. Treće mjesto s 14.950 bodova osvojila je ekipa Marlere iz Ližnjana u sastavu Aleksandar Pršo, Igor Kuzmanović i barkajol Deni Pršo. Najteži ulov, odnosno ugora od 4.860 grama, imao je Kristijan Šumberac iz ekipe Porporella Koper, a najvrjedniji ulov,  salpu od 1.285 grama, imao je Boris Reinić član pobjedničke ekipe Luben Rijeka. 

Nakon vaganja dodijeljene su  nagrade najbolje plasiranima, nakon čega je uslijedila tombola za natjecatelje s brojnim nagradama.

- Zahvaljujemo se još jednom našim sponzorima koji su nam donirali nagrade za natjecatelje, hranu, piće, majice. Bez njih bi nam bilo jako teško održati natjecanje na ovoj razini. Veliko hvala svim volonterima koji su danima pomagali u pripremi natjecanja i fešte da bi u subotu cijeli dan bili u šatoru i uz njega te pripremali brojna jela, kako bi naši natjecatelji mogli nadoknaditi veliku energiju koju su uložili tijekom podvodnog ribolova – rekla je Mariela Radin, predsjednica Sportsko ribolovnog kluba Erik Radin.

Podvodni ribolov se obavlja isključivo ronjenjem na dah uz stalno ponavljanje zarona koji na najvišoj natjecateljskoj razini mogu biti i do 50 metara dubine . Zbog svega tjelesna i mentalna sprema moraju biti maksimalne, a samo jedna pogreška može biti kobna. Zato je podvodni ribolov iznimno težak, naporan, i potencijalno i opasan sport, a njime se mogu baviti samo najspremniji sportaši.

U nedjelju su tradicionalno dijelili brodet od ribe ulovljene na natjecanju, i u toj su deliciji mogli uživati i brojni gosti kojih na novigradskom području još ima u velikom broju.